Ο ΚΟΣΜΟΣ του ΣΤ1

Οι μαθητές και οι μαθήτριες του Στ1 κατά τη διάρκεια της σχολικής χρονιάς 2023-2024, συμμετέχοντας μαζί με τη δασκάλα τους κ. Νάντια Αναστασίου στο Δίκτυο Αχαΐας Παιδαγωγικής Φρενέ (Freinet), γνώρισαν και εφάρμοσαν στην τάξη τους τις αρχές και τις τεχνικές της παιδαγωγικής φιλοσοφίας του Σελεστάν Φρενέ. Ένα από τα αποτελέσματα αυτής της προσπάθειας, ήταν η έκδοση εφημερίδας με τίτλο “ΣΤΟΝ ΚΟΣΜΟ ΜΑΣ” . Η εφημερίδα περιλαμβάνει θέματα και έρευνες που προέκυπταν από τις εβδομαδιαίες συναντήσεις των μαθητών-μαθητριών στην τάξη, κατά την εφαρμογή της τεχνικής Φρενέ “Τι νέα;”.

http://49dim-patras.ach.sch.gr/wordpress/wp-content/uploads/2024/06/ΣΤΟΝ-ΚΟΣΜΟ-ΜΑΣ-4.pdf

Ιστορία της τυπογραφίας

Πώς διάβαζαν οι άνθρωποι τα ίδια βιβλία χωρίς τους σύγχρονους εκτυπωτές; Μέσα από ένα εκπαιδευτικό πρόγραμμα του “Ιδρύματος Ωνάσης” οι μαθητές της ΣΤ’ τάξης έζησαν για λίγο στον 15ο αιώνα κι ανακάλυψαν την τυπογραφία από το μηδέν.

Πρόκειται για ένα εργαστήριο-χρονοκάψουλα. Ταξιδέψαμε σε μια εποχή όπου τα βιβλία δεν ήταν διαθέσιμα για όλους και γνωρίσαμε τον Ιωάννη Γουτεμβέργιο, που έκανε μία από τις σημαντικότερες εφευρέσεις του κόσμου: επινόησε τη μηχανική εκτύπωση, δηλαδή τον τρόπο να τυπώνουμε σε χαρτί εύκολα και γρήγορα. Εδώ, όμως, η ιστορία της τυπογραφίας δεν σταματά στο παρελθόν. Πήραμε μια ιδέα για το πώς μοιάζει σήμερα το τυπογραφείο του «τελευταίου Γουτεμβέργιου» στην  Αθήνα. Σε αυτό το εργαστήριο, παρακολουθήσαμε την πορεία της έκδοσης ενός βιβλίου από την αρχή έως το τέλος – ακόμα και τον τρόπο που λιώνει το μέταλλο σε μπρίκι για να σφυρηλατηθεί σε γράμμα.

Όλα αυτά έγιναν δυνατά την Τρίτη 14 Μαΐου μέσα από μια ζωντανή σύνδεση μέσω τηλεδιάσκεψης με το εργαστήριο τυπογραφίας του κ. Βοζίκη.

Κατασκευή ρομπότ με ανακυκλώσιμα υλικά

Στα πλαίσια του Δημιουργώ και Καινοτομώ – STEM  Ρομποτική του μαθήματος των Εργαστηρίων Δεξιοτήτων (ΕΔ), οι μαθητές της Δ’ τάξης του σχολείου μας κατασκεύασαν τα δικά τους ρομπότ από ανακυκλώσιμα υλικά. Τα παιδιά πειραματίστηκαν με τα ανακυκλώσιμα υλικά, συγκέντρωσαν πληροφορίες και εξερεύνησαν το θέμα της ρομποτικής. Κατάφεραν με αυτόν τον τρόπο να χτίσουν γέφυρες με έναν δημιουργικό τρόπο ανάμεσα στον κόσμο των ΡΟΜΠΟΤ και την αξία της Ανακύκλωσης ! Υπεύθυνοι εκπαιδευτικοί ΕΔ : Αγγελική  Γιωτάκου και Μαρία Χιώτη.

Συμμετοχή των μαθητών της Ε’ τάξης και του ΣΤ2 τμήματος στο Φεστιβάλ ψηφιακής δημιουργίας!

Την εβδομάδα 16-20 Απριλίου οι μαθητές της Ε’ τάξης και του ΣΤ2 τμήματος συμμετείχαν υπό την καθοδήγηση της εκπαιδευτικού της Πληροφορικής του σχολείου μας κ. Πέτρου στο Φεστιβάλ Ψηφιακής Δημιουργίας. Το Μαθητικό Φεστιβάλ Ψηφιακής Δημιουργίας είναι μια εκπαιδευτική εκδήλωση η οποία δίνει τη δυνατότητα στους μαθητές να δημιουργήσουν και να παρουσιάσουν ψηφιακά έργα που αναπτύσσουν στο σχολείο τους. Είναι ανοικτό στην κοινωνία και δίνει την ευκαιρία σε μαθητές, εκπαιδευτικούς, γονείς και επισκέπτες να λάβουν μέρος σε πρωτότυπες εκπαιδευτικές και ψυχαγωγικές δραστηριότητες με αντικείμενο την Πληροφορική και την Ψηφιακή Τεχνολογία.

Οι μαθητές της Ε’ τάξης συμμετείχαν στο Φεστιβάλ έχοντας δημιουργήσει παρουσιάσεις με θέμα την “Ασφάλεια στο διαδίκτυο”. Οι δημιουργίες των μαθητών είναι διαθέσιμες εδώ.

Οι μαθητές του ΣΤ2 τμήματος του σχολείου μας συμμετείχαν στο συγκεκριμένο Φεστιβάλ έχοντας δημιουργήσει κόμικς με θέμα την “Ασφάλεια στη χρήση του διαδικτύου”. Οι δημιουργίες των μαθητών είναι διαθέσιμες εδώ

Πρόγραμμα ομαλής μετάβασης στο Γυμνάσιο.

Το σχολείο μας πραγματοποίησε φέτος πρόγραμμα για την ομαλή μετάβαση των μαθητών της ΣΤ’ τάξης στο Γυμνάσιο. Καθώς η μετάβαση των μαθητών στην επόμενη εκπαιδευτική βαθμίδα, αναπόφευκτα, προκαλεί άγχος στους μαθητές, οι εκπαιδευτικοί του σχολείου πραγματοποίησαν σχετική δράση, με στόχο να γνωρίσουν οι μαθητές τον τρόπο λειτουργίας του Γυμνασίου, που έχει αρκετές διαφορές από αυτόν του Δημοτικού, να γνωρίσουν το περιβάλλον του νέου τους σχολείου, να λύσουν τις απορίες τους και να μειώσουν ή και να εξαλείψουν το σχετικό άγχος τους. Η συγκεκριμένη δράση ολοκληρώθηκε την Πέμπτη 11 Απριλίου με την επίσκεψη των μαθητών της ΣΤ’ τάξης στο 13ο Γυμνάσιο Πατρών. Ο Διευθυντής κ. Σχοινάς και το υπόλοιπο εκπαιδευτικό προσωπικό, ακόμα και μαθητές του Γυμνασίου, υποδέχτηκαν τους μαθητές μας, τους ξενάγησαν στους χώρους του σχολείου και τους έλυσαν απορίες σχετικά με τη λειτουργία του σχολείου τους. Οι μαθητές μας είχαν την ευκαιρία να παρακολουθήσουν ακόμα και μαθήματα σε διάφορα τμήματα του Γυμνασίου.

Θέλουμε να ευχαριστήσουμε τους μαθητές, τους εκπαιδευτικούς του 13ου Γυμνασίου Πατρών και ιδιαίτερα τον Διευθυντή του σχολείου κ. Σχοινά για την άριστη συνεργασία που είχαμε, για την υπομονή, την καλή διάθεση και την φιλοξενία μας στο σχολείο τους!

Επίσκεψη της ΣΤ΄τάξης στο Μεσολόγγι

Την Πέμπτη 4 Απριλίου οι μαθητές της Στ’ τάξης του σχολείου μας, στο πλαίσιο του μαθήματος της Ιστορίας, επισκέφτηκαν την ιστορική πόλη του Μεσολογγίου. Εκεί είχαν την ευκαιρία να δουν από κοντά τον περίφημο Κήπο των Ηρώων με τα σημαντικά του μνημεία, όπως τον τάφο του Μάρκου Μπότσαρη, την Δημοτική Πινακοθήκη της πόλης η οποία φιλοξενεί σημαντικούς πίνακες και αντικείμενα ακόμα και από την έξοδο του Μεσολογγίου και τέλος το σπίτι της οικογένειας Τρικούπη στο οποίο εκτίθενται μεταξύ άλλων και προσωπικά αντικείμενα του Σπυρίδωνα και Χαρίλαου Τρικούπη.

Συμμετοχή στον διαγωνισμό Alan Turing

Την Τετάρτη 13 Μαρτίου οι μαθητές των Ε’ και ΣΤ’ τάξεων συμμετείχαν στον διαγωνισμό μαθηματικής λογικής και υπολογιστικής σκέψης «Alan Turing» που διοργάνωσε το ΠΕΚΕΣ Δυτικής Ελλάδας. Η συμμετοχή του σχολείου μας ήταν πολύ μεγάλη με 19 ομάδες συνολικά. Οι μαθητές είχαν την ευκαιρία να προβληματιστούν, να σκεφτούν και πάνω από όλα να συνεργαστούν και παράλληλα να συμμετάσχουν σε μια διαδικασία που διαφοροποιείται από τα καθημερινά μαθήματα του σχολείου.

Επίσκεψη στο Μουσικό Γυμνάσιο – Λύκειο

Την Τρίτη 12 Μαρτίου η ΣΤ’ τάξη του σχολείου μας, με τη συνοδεία των εκπαιδευτικών της τάξης και της δασκάλας μουσικής του σχολείου μας, κ. Κόγκου, επισκέφτηκε το Μουσικό Γυμνάσιο – Λύκειο της πόλης μας. Εκεί οι μαθητές μας είχαν την ευκαιρία να γνωρίσουν τον τρόπο λειτουργίας του συγκεκριμένου σχολείου, να περιηγηθούν στις εγκαταστάσεις του, να γνωρίσουν τους εκπαιδευτικούς και τους μαθητές, ακόμα και να ξανασυναντήσουν παλιούς συμμαθητές τους από το σχολείο μας. Οι μαθητές και εκπαιδευτικοί του σχολείου έπαιξαν μουσική με διάφορα μουσικά όργανα εξηγώντας μας, παράλληλα, ορισμένες βασικές πληροφορίες για αυτά. Επιπλέον, ακούσαμε την τελική πρόβα ενός μουσικού συνόλου του σχολείου που έπαιζε παραδοσιακή και ρεμπέτικη μουσική.

Ευχαριστούμε τους μαθητές, τους εκπαιδευτικούς και τον διευθυντή του σχολείου, κ. Καραγιάννη, για την ιδιαίτερα θερμή φιλοξενία τους.

Παγκόσμια ημέρα ελληνικής γλώσσας

Σήμερα 9 Φεβρουαρίου που είναι η Παγκόσμια ημέρα ελληνικής γλώσσας, μαθητές του ολοημέρου του σχολείου μας επικοινώνησαν μέσω τηλεδιάσκεψης με το σχολείο Socrates Academy στη North Carolina των Η.Π.Α.. Πρόκειται για ένα σχολείο προσανατολισμένο στη διδασκαλία της ελληνικής γλώσσας και γενικότερα του ελληνικού πνεύματος, οι εκπαιδευτικοί του οποίου στην προσπάθειά τους να τιμήσουν την ημέρα θέλησαν να επικοινωνήσουν με τους μαθητές ενός ελληνικού σχολείου στη γλώσσα μας. Αυτό πραγματοποιήθηκε με τη βοήθεια της τεχνολογίας και οι μαθητές του σχολείου μας τους απήγγειλαν ένα ποίημα του Βρεττάκου, ενώ αυτοί με τη σειρά τους απήγγειλαν Ελύτη.

Γιορτή Φλόγας

Το Σάββατο 9 Δεκεμβρίου το σχολείο μας συμμετείχε με πολύ μεγάλη επιτυχία στη μεγάλη γιορτή της “Φλόγας“, του Συλλόγου Γονέων Παιδιών με Νεοπλασματικές Ασθένειες, η οποία πραγματοποιήθηκε στους κεντρικούς πεζόδρομους της πόλης μας. Οι μαθητές της ΣΤ’ τάξης συμμετείχαν με ενθουσιασμό πουλώντας τις υπέροχες κατασκευές που όλοι οι μαθητές του σχολείου είχαν δημιουργήσει με τη βοήθεια των εκπαιδευτικών τους. Σε αυτή τη συγκινητική εορταστική εκδήλωση, το σχολείο μας κατόρθωσε να συγκεντρώσει 770 ευρώ, τα οποία διατέθηκαν στον σύλλογο “Φλόγα“. Ευχαριστούμε πολύ τους μαθητές, τους εκπαιδευτικούς, τον Σύλλογο γονέων και κηδεμόνων του σχολείου μας, καθώς και όλους τους γονείς.