Ταξιδεύοντας στην Ελλάδα με την Κρατική Ορχήστρα Θεσσαλονίκης.

Την Πέμπτη 7 Απριλίου με τους μαθητές-τριες του Δ1 και Ε1 συνδεθήκαμε διαδικτυακά από την αίθουσα εκδηλώσεων του σχολείου μας στο Υoutube κανάλι της Κρατικής Ορχήστρας Θεσσαλονίκης και παρακολουθήσαμε μια εκπαιδευτική συναυλία για την πρωτοβάθμια εκπαίδευση μέσω live streaming. 

Η Κρατική Ορχήστρα Θεσσαλονίκης μας προσκάλεσε στα πλαίσια  του μουσικού εορτασμού των 200 χρόνων από την Ελληνική Επανάσταση, σε ένα ταξίδι στην έντεχνη ελληνική μουσική δημιουργία μέσα από τον ήχο της συμφωνικής ορχήστρας. 

Συνδεθήκαμε ζωντανά  λοιπόν με την Αίθουσα ¨Σόλων Μιχαηλίδης¨ και παρακολουθήσαμε μια συναυλία με έργα  του Νίκου Σκαλκώτα και Γιάννη Κωνσταντινίδη,  τα οποία ενσωματώνουν δημοτικές μελωδίες, ρυθμούς και χορούς από διάφορες γωνιές της Ελλάδας και αναδεικνύουν τη γόνιμη σχέση ανάμεσα στην ανώνυμη και τη λόγια ελληνική μουσική. 

Τα παιδιά απόλαυσαν αυτήν την αισθητική εμπειρία, ασκήθηκαν στην ενεργητική ακρόαση και κατά τη διάρκεια της συναυλίας αντάλλαξαν μηνύματα και αλληλεπίδρασαν μέσω live comments με μαθητές και εκπαιδευτικούς από όλη την ελληνική επικράτεια.

Μια εξαιρετική πρωτοβουλία της ΚΟΘ που εξαιτίας της ενθουσιώδους ανταπόκρισης των σχολείων ελπίζουμε να έχει και συνέχεια.

Εκπαιδευτική επίσκεψη στα Καλάβρυτα

Την Τρίτη η Στ’ Δημοτικού του σχολείου μας πραγματοποίησε εκπαιδευτική επίσκεψη στη μαρτυρική πόλη των Καλαβρύτων.

Ανεβήκαμε με τον οδοντωτό, το “περίεργο” τρενάκι που ανεβαίνει στο βουνό! Θαυμάσαμε το φαράγγι του Βουραϊκού με το ποτάμι να κυλάει δίπλα μας και ο ανοιξιάτικος ήλιος να λαμπυρίζει στα ορμητικά νερά του.

Στη συνέχεια πήγαμε στην Αγία Λαύρα όπου γίναμε μέρος της ιστορίας της ελληνικής επανάστασης του 1821. Στο μουσείο της μονής είδαμε σπάνια, ανεκτίμητης αξίας κειμήλια .

Κατόπιν με δέος ανεβήκαμε στον λόφο όπου οι Γερμανοί τον Δεκέμβρη του 1943 εκτέλεσαν τα αγόρια και τους άντρες της πόλης.

Τέλος ολοκληρώσαμε την επίσκεψή μας με ξενάγηση στο Μουσείο του Ολοκαυτώματος . Το παλιό σχολείο. Στο μέρος που τα παιδιά μάθαιναν γράμματα, έκαναν όνειρα για τη ζωή τους αλλά, δυστυχώς, σε αυτό ακριβώς το σημείο έμελλε να ξεκινήσει η μαύρη μέρα της πόλης.

Εκεί είδαμε αντικείμενα που χρησιμοποιούν οι μαθητές τότε καθώς και φωτογραφίες από την εποχή που οι κάτοικοι ζούσαν ειρηνικά και προόδευαν.

Όταν όμως περάσαμε στην τελευταία αίθουσα τα χαμόγελα πάγωσαν…οι φωτογραφίες και τα ονόματα των εκτελεσμένων κυριαρχούσαν στον χώρο .. Στο κέντρο η ναζιστική σημαία “θαμμένη”.

Ελπίζουμε έτσι να παραμείνει και η άνθρωπότητα να μην ξαναζήσει τέτοιες μέρες. Να γίνουν πραγματικότητα τα συνθήματα που είναι γραμμένα στον λόφο του μαρτυρίου: “‘Οχι πια πόλεμος”, “Ειρήνη “.

Γνωρίζοντας τον υπέροχο κόσμο των ζώων

Οι μαθητές της Δ’ τάξης του σχολείου μας επισκέφτηκαν το Μουσείο Ζωολογίας στο τμήμα Βιολογίας του Πανεπιστημίου Πατρών, στο πλαίσιο του προγράμματος “Το σχολείο πάει Πανεπιστήμιο” και του προγράμματος του Εργαστηρίου Δεξιοτήτων “Το δάσος”.

Μας υποδέχτηκε η υπεύθυνη του Μουσείου κυρία Μυρτώ Σμυρίλιου-Ζέρβα και αμέσως βρεθήκαμε ανάμεσα σε υπέροχα οικοσυστήματα. Σε περισσότερες από 60 προθήκες θαυμάσαμε ταριχευμένα και συντηρημένα ζώα της πλούσιας ελληνικής πανίδας, όπως σπονδυλωτά, υπέροχα πτηνά, θηλαστικά και ερπετά. Τα παιδιά ενθουσιάστηκαν ακούγοντας και προφέροντας ονόματα ομάδων όπως: “ποροφόρα, κνιδόζωα, αρθρόποδα, εχινόδερμα”. Εντυπωσιάστηκαν επίσης από τους τρόπους και τόπους ζωής και τους κινδύνους τους οποίους αντιμετωπίζειζουν αυτά τα ζώα.

Όχι μόνο ενημερώθηκαν, αλλά ευαισθητοποιήθηκαν και προβληματίστηκαν ως προς τη γενικότερη στάση που πρέπει να έχουμε όλοι μας απέναντι στην ελληνική και παγκόσμια κληρονομιά!!

Παγκόσμια Ημέρα Παιδικού Βιβλίου

Με αφορμή την Παγκόσμια Ημέρα Παιδικού Βιβλίου, 2 Απριλίου, οι μαθητές της Ε’ τάξης παρουσίασαν στους συμμαθητές τους βιβλία και συγγραφείς . Πατώντας τον παρακάτω σύνδεσμο ( προτάσεις για βιβλία ) μπορείτε να δείτε τις εργασίες τους και τα βιβλία που οι μαθητές προτείνουν.

Προτάσεις για βιβλία

Οι μαθητές πάνε…Πανεπιστήμιο

Οι μαθητές της Ε’ τάξης του σχολείου μας επισκέφτηκαν το τμήμα Γεωλογίας του Πανεπιστημίου Πατρών, με αφορμή το περιβαλλοντικό πρόγραμμα ” Τα πετρώματα στη ζωή μας “. Εκεί ο καθηγητής κ. Ηλιόπουλος μας ξενάγησε στην τεράστια συλλογή πετρωμάτων, οι μαθητές έμαθαν για την προέλευση των πετρωμάτων, τη δημιουργία τους, τα είδη τους αλλά και τη χρησιμότητά τους στη ζωή μας. Αμέσως μετά η κυρία Γκούτη μας υποδέχτηκε στο Μουσείο Επιστημών και Τεχνολογίας ,όπου ήρθε η ώρα να εφαρμόσουν τα παιδιά αυτά που έμαθαν παίζοντας διαδραστικά παιχνίδια όπως το ‘Μικροί ντετέκτιβ” που έψαχναν να βρουν πετρώματα στην καθημερινή τους ζωή.

Μες στο μουσείο

Τι ωραία που είναι να πηγαίνουμε εμείς τα παιδιά της Γ’ Δημοτικού στο Αρχαιολογικό μουσείο της Πάτρας και να μας φιλοξενεί μια πολύ καλή αρχαιολόγος του μουσείου!

Η κυρία Κουτσουμπελίτη με πολύ ωραίο και βιωματικό τρόπο κατάφερε να μας κάνει να συμμετέχουμε στην ξενάγηση , να απαντάμε στις ερωτήσεις της, να ρωτάμε , να μαθαίνουμε και να ανακαλύπτουμε τις γωνιές του μουσείου…

Χαζέψαμε τα ψηφιδωτά, εντυπωσιαστήκαμε από τα ρωμαϊκά σπίτια της Πάτρας και θαυμάσαμε τα αντικείμενα από την εποχή εκείνη.Τα μαθήματα Ιστορίας στην τάξη μας βοήθησαν να καταλάβουμε τα μυθολογικά στοιχεία που υπήρχαν σε πολλά εκθέματα !

Στο τέλος, το παιχνίδι του Γκρινιάρη μας έκανε να δοκιμάσουμε τις γνώσεις μας στη Μυθολογία και την Ιστορία με διασκεδαστικό τρόπο.

Μια βόλτα στο μουσείο και την Ιστορία είναι πάντα ευχάριστη για όλους μας , μαθητές και δασκάλες!