Ιστορία της τυπογραφίας

Πώς διάβαζαν οι άνθρωποι τα ίδια βιβλία χωρίς τους σύγχρονους εκτυπωτές; Μέσα από ένα εκπαιδευτικό πρόγραμμα του “Ιδρύματος Ωνάσης” οι μαθητές της ΣΤ’ τάξης έζησαν για λίγο στον 15ο αιώνα κι ανακάλυψαν την τυπογραφία από το μηδέν.

Πρόκειται για ένα εργαστήριο-χρονοκάψουλα. Ταξιδέψαμε σε μια εποχή όπου τα βιβλία δεν ήταν διαθέσιμα για όλους και γνωρίσαμε τον Ιωάννη Γουτεμβέργιο, που έκανε μία από τις σημαντικότερες εφευρέσεις του κόσμου: επινόησε τη μηχανική εκτύπωση, δηλαδή τον τρόπο να τυπώνουμε σε χαρτί εύκολα και γρήγορα. Εδώ, όμως, η ιστορία της τυπογραφίας δεν σταματά στο παρελθόν. Πήραμε μια ιδέα για το πώς μοιάζει σήμερα το τυπογραφείο του «τελευταίου Γουτεμβέργιου» στην  Αθήνα. Σε αυτό το εργαστήριο, παρακολουθήσαμε την πορεία της έκδοσης ενός βιβλίου από την αρχή έως το τέλος – ακόμα και τον τρόπο που λιώνει το μέταλλο σε μπρίκι για να σφυρηλατηθεί σε γράμμα.

Όλα αυτά έγιναν δυνατά την Τρίτη 14 Μαΐου μέσα από μια ζωντανή σύνδεση μέσω τηλεδιάσκεψης με το εργαστήριο τυπογραφίας του κ. Βοζίκη.