Η Πρωτομαγιά γιορτάζεται κάθε χρόνο σε όλον τον κόσμο τιμώντας τους αγωνιστές εργάτες αλλά και την άνοιξη.
Εργατική Πρωτομαγιά.
Η Πρωτομαγιά είναι ημέρα μνήμης αφιερωμένη στους εργάτες όλου του κόσμου.
Την Πρωτομαγιά του 1886, τα εργατικά συνδικάτα στο Σικάγο ξεσηκώθηκαν διεκδικώντας το 8ωρο και καλύτερες συνθήκες εργασίας με σύνθημα «Οχτώ ώρες δουλειά, οχτώ ώρες ανάπαυση, οχτώ ώρες ύπνο».
Οι διαδηλώσεις κράτησαν μερικές μέρες, ωστόσο στις 4 Μαΐου αστυνομία και διαδηλωτές συγκρούστηκαν και το αποτέλεσμα ήταν 7 αστυνομικοί και 4 διαδηλωτές νεκροί, ενώ υπήρξαν και περισσότεροι από 70 τραυματίες από την έκρηξη αλλά και τις μετέπειτα συγκρούσεις με την αστυνομία.
Στην Ελλάδα η πρώτη διαδήλωση της Πρωτομαγιάς έγινε το 1892 και το 1893 όταν περίπου 2.000 εργαζόμενοι κατέβηκαν στους δρόμους ζητώντας οχτάωρο, Κυριακή αργία και κρατική ασφάλιση στα θύματα εργατικών ατυχημάτων.
Παράλληλα, τον Μάιο του 1936 οι καπνεργάτες της Θεσσαλονίκης, μετά την απόρριψη των αιτημάτων τους, κατέλαβαν ένα εργοστάσιο και η διαμαρτυρία συνεχίστηκε με συμπαράσταση καπνεργατών από άλλα εργοστάσια. Εναντίον τους κινήθηκε τόσο η αστυνομία όσο και ο στρατός, ενώ κατά τη διάρκεια των συγκρούσεων έχασαν τη ζωή τους 8 εργάτες από τους πυροβολισμούς χωροφυλάκων. Ανάμεσα στους νεκρούς ήταν και ο 25χρονος Τάσος Τούσης. Η φωτογραφία που απαθανάτισε την μητέρα του να τον θρηνεί μόνη στο μέσον του δρόμου, στη διασταύρωση των οδών Βενιζέλου και Εγνατία, δημοσιεύθηκε στον Τύπο και αποτέλεσε την έμπνευση του Γιάννη Ρίτσου για την συγγραφή της συλλογής του “Ο επιτάφιος”.
Ακούστε το ποίημα από τον ίδιο τον Γιάννη Ρίτσο και μετά ακούστε το σε μουσική του Μίκη Θεοδωράκη από τη Φλέρυ Νταντωνάκη
https://safeYouTube.net/w/GttA
https://safeYouTube.net/w/uztA
Άλλη μια ματωμένη Πρωτομαγιά ήταν εκείνη του 1944 όταν στο σκοπευτήριο της Καισαριανής σκοτώθηκαν από τις γερμανικές κατοχικές δυνάμεις 200 Έλληνες αγωνιστές .
Γιορτή της άνοιξης
Η Πρωτομαγιά βέβαια είναι και η γιορτή των λουλουδιών και της Άνοιξης, την αρχαία Πρωτομαγιά, η οποία πήρε σιγά-σιγά κι επίσημη μορφή. Τα λεγόμενα Ανθεστήρια, η γιορτή των λουλουδιών, ήταν η πρώτη επίσημη γιορτή ανθέων των Ελλήνων, η οποία ιδρύθηκε πρώτα στην Αθήνα και στη συνέχεια και σε άλλες πόλεις της Ελλάδας, όπου κατά την τελετή κατευθύνονταν προς τα ιερά πομπές με κανηφόρες, που κουβαλούσαν λουλούδια.