Το κυνήγι του κρυμμένου θησαυρού

Την τελευταία μέρα της σχολικής χρονιάς αποφασίσαμε να παίξουμε. Εμπνευσμένοι από την ενότητα του βιβλίου της Γλώσσας “Καράβια” γίναμε πειρατές. Ξεκινήσαμε την αναζήτηση του θησαυρού λύνοντας κάποιους γρίφους. Τα παιδιά οδηγήθηκαν σε κάποια μέρη του σχολείου και τελικά ανακάλυψαν τον “πολύτιμο” θησαυρό που εξαφανίστηκε μέσα σε μερικά λεπτά, αφού ήταν νόστιμα γλυκίσματα. Ευχηθήκαμε να συνεχίσουν τα παιχνίδια τους στην άμμο……….

                                          ΚΑΛΟ    ΚΑΛΟΚΑΙΡΙ !!!!!!!!!!!!

 

Με τα χέρια μου μιλώ και τον κόσμο αγαπώ !

Στις  18 Μαΐου 2017 το Ε2 τμήμα του σχολείου μας  πήρε μέρος στην εκδήλωση  που πραγματοποιήθηκε στον πολυχώρο “Αίγλη”  καθώς στο σχολείο μας λειτουργεί το Τμήμα ένταξης κωφών και βαρηκόων.

Η Περιφέρεια Δυτικής Ελλάδας, η ΠΟΣΕΕΠΕΑ  με τη στήριξη της Περιφερειακής Δ/νσης Εκπ/σης Δυτ. Ελλάδος, του Δήμου Πατρέων και της Περιφερειακής Ομοσπονδίας Ατόμων με Αναπηρία Δυτικής  Ελλάδας & Νότιων Ιονίων Νήσων       ( ΠΟΜΑΜΕΑ ) σε συνεργασία με το ΚΕΔΔΥ Αχαΐας  συνδιοργάνωσαν αυτή τη μεγάλη γιορτή με κύριο στόχο την παρουσίαση υλοποιημένων προγραμμάτων και δράσεων Σχολικών Μονάδων (Γενικής και Ειδικής Εκπαίδευσης).

Με μεγάλη χαρά τα παιδιά τραγούδησαν στη νοηματική γλώσσα  το ¨Άσπρα καράβια τα όνειρά μας ” και μας ταξίδεψαν σε μέρη μακρινά χωρίς διακρίσεις και διαφορές με μόνο οδηγό την ελπίδα για  ισότητα , για σεβασμό, για ζωή!

Όλα τα σχολεία παρουσίασαν υπέροχες εργασίες των παιδιών και έδωσαν μια διαφορετική  μα καταπληκτική εικόνα στον χώρο της Αίγλης.

Όλοι φύγαμε πιο ”πλούσιοι” από αυτή την εκδήλωση ελπίζοντας στην ευαισθητοποίηση  όλων , την αλληλοαποδοχή, την αρμονική συμβίωση με το κοινωνικό σύνολο, την  ισότιμη κοινωνική εξέλιξη αλλά και  τη διασφάλιση της πλήρους προσβασιμότητας των μαθητών με αναπηρία και ειδικές εκπαιδευτικές ανάγκες στην κοινωνία μας.

Ευχαριστούμε πολύ την κυρία Ντία Κανάγια  για τα “μαθήματα” νοηματικής γλώσσας καθώς και την κυρία  Ευαγγελία Μπέκου που μας έφτιαξε τα υπέροχα καραβάκια για τις μπλούζες μας!!

Η ομάδα Ρομποτικής στο Εργαστήριο Τεχνικής Μηχανικής και Ταλαντώσεων

Την Πέμπτη 11 Μαΐου η ομάδα Ρομποτικής του Σχολείου μας, που συμμετείχε και στην δράση Astro Pi, επισκέφτηκε το Εργαστήριο Τεχνικής Μηχανικής και Ταλαντώσεων του Τμήματος Μηχανολόγων και Αεροναυπηγών Μηχανικών του Πανεπιστημίου Πάτρας. Το Εργαστήριο δραστηριοποιείται έντονα στον τομέα της διαστημικής τεχνολογίας και μάλιστα πρόσφατα μπήκε σε τροχιά ο δορυφόρος UPSat που κατασκεύασαν. Οι υπεύθυνοι του Εργαστηρίου ενημερώθηκαν για την σημαντική επιτυχία του σχολείου μας στο πρόγραμμα Astro Pi του Ευρωπαϊκού Οργανισμού Διαστήματος (ESA) και μας απηύθυναν πρόσκληση να τους επισκεφθούμε ώστε να μας παρουσιάσουν τις πρόσφατες εργασίες τους αλλά και να γνωρίσουν και από κοντά την δική μας δουλειά. Με ενθουσιασμό αποδεχθήκαμε την πρόσκληση!

Οι υπεύθυνοι του εργαστηρίου μας παρουσίασαν την έρευνα που κάνουν πάνω σε υλικά που θα πολυμερίζονται στο διάστημα. Τα υλικά αυτά θα χρησιμοποιούνται σε κατασκευές οι οποίες όταν θα μπαίνουν σε τροχιά θα φουσκώνουν ώστε να παίρνουν το τελικό τους σχήμα και μέγεθος. Στη συνέχεια με τη βοήθεια του ηλιακού φωτός θα σκληραίνουν και θα αποκτούν πολύ μεγάλη μηχανική αντοχή. Με αυτό τον τρόπο η δημιουργία κατασκευών στο διάστημα θα γίνει πολύ πιο εύκολη και οικονομική.

Μας παρουσίασαν επίσης τον δορυφόρο UPSat ο οποίος αποτελεί σημαντικότατη καινοτομία στην κατασκευή δορυφόρων αφού είναι ο πρώτος δορυφόρος που κατασκευάστηκε ποτέ με διαδικασίες ανοικτού λογισμικού και υλικού (open source, open hardware).

Εκτός από πλήθος άλλες δράσεις που μας παρουσίασαν μας ξενάγησαν και στους χώρους του Εργαστηρίου οπότε είχαμε την ευκαιρία να δούμε από κοντά το έργο των Ελλήνων Ερευνητών.

Εμείς με την σειρά μας τους παρουσιάσαμε τις τελευταίες μας εργασίες αποκομίζοντας εγκωμιαστικά σχόλια σε τέτοιο σημείο που ορισμένοι ερευνητές δήλωσαν πως “ζηλεύουν” τους μαθητές μας αφού οι ίδιοι δεν είχαν σαν μαθητές την ευκαιρία να συμμετέχουν σε τόσο ενδιαφέρουσες δραστηριότητες!

Επίσκεψη της ΣΤ? τάξης στην Εστία Επιστημών

Στις 22 Μαΐου η ΣΤ? τάξη του σχολείου μας είχε το σπάνιο προνόμιο για εκπαιδευτική μονάδα της Πρωτοβάθμιας Εκπαίδευσης να επισκεφθεί την Εστία Επιστημών Πάτρας. Η Εστία δέχεται κανονικά επισκέψεις μόνο σχολείων δευτεροβάθμιας εκπαίδευσης λόγω της νοητικής ωριμότητας που απαιτεί η μελέτη των εκθεμάτων της και η επίσκεψη του σχολείου μας είχε πιλοτικό χαρακτήρα. Οι μαθητές μας περιηγήθηκαν στα εκθέματα και αλληλεπίδρασαν μαζί τους. Στη συνέχεια χωρίστηκαν σε ομάδες και μελέτησαν κάθε ομάδα από ένα έκθεμα. Τέλος παρουσίασαν τα ευρήματά τους στους συμμαθητές τους.

Οι μαθητές μας τα πήγαν πολύ καλά και απέσπασαν πολύ θετικά σχόλια από τους ανθρώπους της Εστίας οι οποίοι επισήμαναν πως παρά το μικρό της ηλικίας τους, κατάφεραν να προσεγγίσουν τα εκθέματα αλλά και να τα παρουσιάσουν με μεγάλη επιτυχία στους συμμαθητές τους μέσα από απλές και κατανοητές παρουσιάσεις.

Ευχαριστούμε πολύ την Εστία Επιστημών που μας δέχθηκε αλλά και για τους νέους νοητικούς ορίζοντες που μας άνοιξε! Ανυπομονούμε όλοι για την επόμενη επίσκεψή μας σε αυτή!

ΤΑ ΕΥΕΛΙΚΤΑ ΚΑΠΑΚΙΑ

Το σχολείο μας συμμετείχε και φέτος στη δράση ΤΑ ΕΥΕΛΙΚΤΑ ΚΑΠΑΚΙΑ. Όλο το χρόνο, οι μαθητές μας κουβαλούσαν από το σπίτι τους κάθε είδους πλαστικά καπάκια . Είχαν βάλει στόχο να συγκεντρώσουν ρεκόρ κιλών. Και τα κατάφεραν: 29 σακιά, περίπου 320 κιλά!!! Ο σκοπός γνωστός: Η αγορά αναπηρικού αμαξιδίου για κάποιον συνάνθρωπό μας που το χρειάζεται.

Μεγάλη όμως ήταν η συμμετοχή όλων των σχολείων της Αχαΐας που συμμετείχαν. Γέμισαν τα πρώτα φορτηγά και χρειάστηκε και τρίτο!!!

Συγχαρητήρια σε όλους!

Και του χρόνου!

Η γιορτή της μητέρας

Η γιορτή της μητέρας

Η 2η Κυριακή του Μάη είναι αφιερωμένη στην Παγκόσμια Ημέρα της Μητέρας, μέρα εορτασμού της μητρότητας.

Χρόνια πολλά στο πρόσωπο που μας χάρισε το πιο όμορφο δώρο, τη ζωή, και μας έμαθε τι σημαίνει αγάπη.  Χρόνια πολλά στη μητέρα που με τη συμπεριφορά της έμαθε στα παιδιά της να αγωνίζονται.

Τα παιδιά της Α’ τάξης τίμησαν τις μανούλες τους χαρίζοντάς τους ένα λουλούδι που φύτεψαν και  μια κάρτα που έφτιαξαν, γράφοντας σε μια μεγάλη καρδιά

                                               ΜΑΜΑ ΣΕ ΑΓΑΠΩ ΠΟΛΥ

 

 

 

 

 

Οι δασκάλες της τάξης

Κατσαδούρου Αλεξάνδρα, Κασόλα Σοφία

 

 

 

 

Φανταστικές «Αρχαιοαναζητήσεις» του Στ1

Σε ποιο παιδί δεν αρέσει να αναζητά; Νομίζω πως ακόμα και ένας μεγάλος θα ήθελε να μπλεχτεί σε μία αρχαιολογική ανασκαφή ή στα εργαστήρια των συντηρητών. Σωστά; Όσο και να σας φαίνεται περίεργο την περίοδο 2016-17 μία από τις τάξεις του σχολείου μας μπλέχτηκε και στα δύο! Η ανασκαφή υλοποιήθηκε στο λόφο της Βούντενης και ύστερα από έναν χρόνο οι πόρτες των άβατων εργαστηρίων αποκάλυψαν το κρυμμένο «βασίλειο» των συντηρητών. Ιδιαίτερες ευχαριστίες στους αρχαιολόγους Κωνσταντίνα Ακτύπη, Κωνσταντίνα Σούρα και Μιχάλη Γκαζή, την συντηρήτρια Νίκη Ζαχαροπούλου και στην σχεδιάστρια Αθηνά Σοφιανοπούλου.

Επίσκεψη στο Μυκηναϊκό Νεκροταφείο της Βούντενης Της Ισμήνης Σιάχου, τον Απρίλιο του 2016.
Στο πλαίσιο του εκπαιδευτικού και πολιτιστικού προγράμματος «Αρχαιολόγος για Μία Μέρα» οι μαθητές παρακολούθησαν μία σειρά από βιωματικές δράσεις. Έτσι στις 11 Απριλίου 2016 επισέφτηκαν το Μυκηναϊκό Νεκροταφείο της Βούντενης , όπου πήραν μέρος σε μια ανασκαφή.
Αφού τα παιδιά έλαβαν τις βασικές γνώσεις για να μπορούν να αναγνωρίζουν από ποια εποχή και ποιο μέρος προερχόταν ένα αντικείμενο και περιπλανήθηκαν στον χώρο αναζητώντας χρήσιμες πληροφορίες ? στοιχεία τα οποία θα τα βοηθούσαν.
Έπειτα τους μοιράστηκαν οι ρόλοι του αρχαιολόγου, του σχεδιαστή, του συντηρητή και του εργάτη. Έπρεπε να λειτουργήσουν σαν τέσσερεις ομάδες και όλοι μαζί, ώστε να ολοκληρώσουν τη διαδικασία της ανασκαφής και της συντήρησης του ευρήματος.

Επίσκεψη στο Αρχαιολογικό Μουσείο της Πάτρας για συντήρηση Της Αντριάνας Κωνσταντάτου-31/03/2017
Στο πλαίσιο εκπαιδευτικού και πολιτιστικού προγράμματος «Μικρός Συντηρητής» το σχολείο μας επισκέφτηκε το Αρχαιολογικό Μουσείο Πατρών. Στόχος του ήταν να αποκτήσουν τα παιδιά γνώσεις σε θεωρητικό και πρακτικό επίπεδο σχετικά με τη συντήρηση των αρχαίων αντιγράφων.
Η ομάδα έφτασε στον χώρο του μουσείου, όπου την υποδέχτηκαν οι υπεύθυνοι του προγράμματος και την οδήγησαν σε μία ειδική αίθουσα. Αφού ενημερώθηκαν σχετικά, ο δάσκαλος χώρισε την τάξη σε δυο ομάδες και τους υπέδειξαν με σαφήνεια τις αρμοδιότητες κάθε ομάδας. Στη συνέχεια, η μία ομάδα κατευθύνθηκε προς τα εργαστήρια των συντηρητών. Αρχικά, η ομάδα ανέλαβε να καθαρίσει αρχαία όστρακα και στην συνεχεία σε ζευγάρια τα παιδιά κόλλησαν αντίγραφα αρχαίων οστράκων μεταξύ τους.
Από την άλλη πλευρά, η άλλη ομάδα περιηγήθηκε στον χώρο εκθεμάτων του μουσείου και άντλησε πληροφορίες για το τι ακριβώς γίνεται σε περιπτώσεις που δε βρεθεί άρτιο ένα αγγείο. Με μεγάλο θαυμασμό οι μαθητές πρόσεξαν τα λόγια των ειδικών και όπου υπήρχε ανάγκη έθεταν ερωτήσεις και ζητούσαν διευκρινήσεις από αυτούς.

Συνολικά, η επίσκεψη στους αρχαιολογικούς χώρους αποδείχθηκε αρκετά ωφέλιμη και εποικοδομητική για όλους εμάς τους μαθητές που έχουμε όχι μόνο να αποκτούμε γνώσεις σε θεωρητικό επίπεδο, αλλά κυρίως να μπλεκόμαστε και να «τρέφουμε» τη σκέψη μας.
Επιμέλεια άρθρου: Μαριάννα Πιζολίνα

Οι Φυσικές επιστήμες πάνε Δημοτικό – ΕΚΦΕ

Στο πλαίσιο του μαθήματος της Φυσικής, καθώς και του προγράμματος Erasmus+ με τίτλο F.I.N.D., η ΣΤ? τάξη του 49ου Δημοτικού Σχολείου Πατρών δέχτηκε επίσκεψη από την κ. Ευγενία Πιερρή, κ. Νίκο Ξανθόπουλο και τον κ. Νίκο Φαλέτσα, που είναι υπεύθυνοι του ΕΚΦΕ (Ερευνητικό Κέντρο Φυσικών Επιστημών) τους οποίους και ευχαριστούμε θερμά για την θετική τους ανταπόκριση στην πρόσκλησή μας. Σκοπός της επίσκεψης ήταν μέσα από πειράματα να κατανοήσουμε τις ιδιότητες των οξέων, των βάσεων και των αλάτων καθώς και τις λειτουργίες του ματιού και τις ιδιότητες του φωτός.

Στην πρώτη δραστηριότητα μάθαμε πώς να ξεχωρίζουμε τα οξέα από τις βάσεις κάνοντας ένα πείραμα. Μας έδωσαν δέκα ποτήρια και εμείς τα χωρίσαμε σε δύο σειρές των πέντε. Γεμίσαμε το πρώτο ποτήρι της μιας σειράς με περίπου 10ml χλωριούχο νάτριο. Στο δεύτερο βάλαμε 1ml χλωριούχο νάτριο και 9ml νερό, το ανακατέψαμε και πήραμε 1ml από το μείγμα. Έπειτα το βάλαμε στο τρίτο ποτήρι άλλα 9ml νερό και αφού ανακατέψαμε, πήραμε ξανά 1ml. Συνεχίσαμε αυτή τη διαδικασία άλλες 2 φορές γεμίζοντας έτσι όλα τα ποτήρια της πρώτης σειράς. Επαναλάβαμε αυτά τα βήματα στη δεύτερη σειρά, όμως αυτή τη φορά αντί για νάτριο τα γεμίσαμε με υδροχλωρικό οξύ. Τέλος μας έδωσαν ένα υγρό που ονομάζεται δείκτης και το με το σταγονόμετρο ρίξαμε μια μικρή ποσότητα σε κάθε ποτήρι. Το υγρό κάθε ποτηριού, ενώ αρχικά ήταν διάφανο, άλλαξε χρώμα ανάλογα με την πυκνότητα του υδροχλωρικού οξέος ή του χλωριούχου νατρίου.

Στη δεύτερη δραστηριότητα μας εξήγησαν πώς ?διαβάζει? ο εγκέφαλος μια εικόνα με τη βοήθεια των κωνίων και των ραβδίων, που βρίσκονται στο πίσω μέρος του οφθαλμού, καθώς και τις αντιδράσεις του ματιού ανάλογα με το αν υπάρχει γύρω φωτεινή ή σκοτεινή ατμόσφαιρα. Μετά μιλήσαμε για το φαινόμενο της διάθλασης του φωτός, που συμβαίνει όταν αλλάζει το υλικό στο οποίο μεταδίδεται, όπως και της ανάκλασης που συμβαίνει όταν το φως χτυπά σε μια επιφάνεια και αλλάζει πορεία.

Ήταν μια πολύ διδακτική και διασκεδαστική επίσκεψη!

Οι τάξεις,

ΣΤ?1 και ΣΤ?2

«Το Χαρτί του Μέλλοντός μας ? Ανακύκλωση Χαρτιού στα Σχολεία»

Με ιδιαίτερη χαρά σας ενημερώνουμε ότι το σχολείο μας  συμμετέχει στο πρόγραμμα ανακύκλωσης χαρτιού του Υπουργείου Παιδείας που αποσκοπεί στην οργανωμένη και συστηματική ανακύκλωση χαρτιού από την ίδια τη σχολική κοινότητα.

Το πρόγραμμα έχει πανελλαδική εμβέλεια και θα αναπτυχθεί σε τρεις διακριτές φάσεις (1η Μάιος ? Ιούνιος, 2η Σεπτέμβριος ? Οκτώβριος, 3η Νοέμβριος ? Δεκέμβριος). Οι περιοχές οι οποίες θα εντάσσονται σε κάθε φάση ανακύκλωσης θα ανακοινώνονται στους ιστότοπους:

α) του Υπουργείου Παιδείας Έρευνας και Θρησκευμάτων,
β) της Διεύθυνσης Εκδόσεων του ΙΤΥΕ-ΔΙΟΦΑΝΤΟΣ και
γ) του Προγράμματος Ανακύκλωσης των Σχολικών Βιβλίων

Το πρόγραμμα αφορά σχολικά και άλλα βιβλία που δεν μπορούν να επαναχρησιμοποιηθούν, τετράδια και λευκό φωτοτυπικό χαρτί.

Το πρόγραμμα ανακύκλωσης χαρτιού από το σχολείο μας συμβάλλει ουσιαστικά στην ευαισθητοποίηση και την αφύπνιση της οικολογικής συνείδησης των μαθητών, στην ενδυνάμωση του εθελοντισμού καθώς και στην ενίσχυση του στοιχείου της ανταποδοτικότητας εφόσον το χρηματικό ποσό που θα συγκεντρώνεται από το Πρόγραμμα της Ανακύκλωσης θα χρησιμοποιείται για να καλύπτει τις ανάγκες του σχολείου σε χαρτί.

Η συνειδητοποίηση πως το περιβάλλον δεν αποτελεί μια ανεξάντλητη πρώτη ύλη και πως επηρεάζεται από τη στάση και τον τρόπο ζωής μας, οδηγεί στην οργάνωση αυτής της δράσης .Όλοι μαζί  μαθητές ,γονείς και εκπαιδευτικοί μπορούμε να είμαστε αρωγοί .

Περιπέτεια στο δάσος

Οι μαθητές της Α? τάξης επισκέφτηκαν τον εκπαιδευτικό χώρο “Δρω” στην Ναύπακτο για την υλοποίηση του περιβαλλοντικού προγράμματος “Τα ίχνη του δάσους”. Χρησιμοποιώντας όλες τις αισθήσεις τους και συλλέγοντας πληροφορίες από το περιβάλλον έμαθαν πώς διαβάζεται ένα υπαίθριο σκηνικό. Αρχικά ενημερώθηκαν για το στόχο της ομάδας συμμετέχοντας σε ασκήσεις ησυχίας και εγρήγορσης. Παρατήρησαν φυσικά υλικά που βρίσκουμε τυχαία στο δάσος όπως φτερά, κόκαλα ζώων, αποξηραμένα μανιτάρια και φρούτα κ.α. Με τον μεγεθυντικό φακό εξερεύνησαν φωλιές μυρμηγκιών, φυτά, σκαθάρια και ό,τι άλλο τους φάνηκε περίεργο. Αναγνώρισαν ίχνη από πατήματα ζώων και τα αποτύπωσαν σε καλούπι, το οποίο πήραν έπειτα στο σπίτι τους. Τέλος, πέρασαν ένα ποταμάκι πατώντας πάνω σε πέτρες με μόνη βοήθεια ένα σχοινί και την ισορροπία τους. Μέσα από την εμπειρία αυτή πήραν αναμνήσεις, μαθαίνοντας ότι πρέπει να αγαπούν και να σέβονται τη φύση.