Νοιάζομαι και δρω – Γ΄ τάξη

Στις  14 Μαρτίου οι μαθητές του Γ1 και του Γ2  νοιάστηκαν για το περιβάλλον και έδρασαν!

Στο πλαίσιο της  εβδομάδας εθελοντισμού  γίναμε για μια ακόμη  φορά  μικροί εθελοντές και αποφασίσαμε να καθαρίσουμε τον περιβάλλοντα χώρο του σχολείου  καθώς και  την πλατεία που βρίσκεται κοντά στο σχολείο.

Χωριστήκαμε σε δύο ομάδες , φορέσαμε τα γάντια μιας χρήσης και μοιραστήκαμε δυο σακούλες μπλε και δυο πράσινες. Μαζεύοντας τα σκουπίδια τα χωρίζαμε σε ανακυκλώσιμα και μη ανακυκλώσιμα και τα ρίχναμε στην αντίστοιχη σακούλα. Στη συνέχεια , αφού γέμισαν οι σακούλες ,τις μεταφέραμε στον μπλε και πράσινο κάδο  ( του Δήμου Πατρέων ) που βρίσκονται στον εξωτερικό χώρο του σχολείου μας.

Τέλος , παίξαμε ένα αγαπημένο ομαδικό παιχνίδι! Αφού χωριστήκαμε σε ομάδες, σχηματίσαμε με καρτέλες -που είχαν φτιάξει οι δασκάλες μας- τις λέξεις των ανακυκλώσιμων υλικών   (χαρτί, πλαστικό , γυαλί , αλουμίνιο και λευκοσίδηρος ) . Ήμασταν όλοι νικητές!

Τι ωραία και γεμάτη μέρα όταν ” νοιάζομαι  και δρω ” !

 

Εβδομάδα εθελοντισμού

Το σχολείο μας για τρίτη συνεχή χρονιά συμμετέχει στο πρόγραμμα για τον Εθελοντισμό και την Ενεργό Πολιτειότητα “Νοιάζομαι και Δρω” που υποστηρίζεται από το Τμήμα Αγωγής Υγείας Πρωτοβάθμιας Εκπαίδευσης Αχαΐας.
Στο πλαίσιο της εβδομάδας εθελοντισμού οργανώσαμε δράσεις που στόχευαν στην ενημέρωση και ευαισθητοποίηση των μαθητών σε θέματα που αφορούν την ανακύκλωση ως διαδικασία για την προστασία του περιβάλλοντος.
Έτσι λοιπόν φτιάξαμε αφίσες που μοιράστηκαν σε όλους τους μαθητές του σχολείου με ταυτόχρονη ενημέρωση για το τι είναι ανακύκλωση και τα οφέλη της για τον άνθρωπο. Παίξαμε παιχνίδια λέξεων στην τάξη σχετικά με το θέμα αυτό, καθαρίσαμε τον περιβάλλοντα χώρο του σχολείου μας και το κοντινό πάρκο και οργανώσαμε και παίξαμε με τους μικρούς συμμαθητές μας μία σκυταλοδρομία ανακύκλωσης.
Όλοι βγήκαμε κερδισμένοι από τις δράσεις μας αυτές μα ο μεγάλος νικητής είναι η συνειδητοποίηση ότι όλοι μπορούμε να βοηθήσουμε στην προστασία του περιβάλλοντος!

Γαλλο-ελληνικό πρωινό στο σχολείο μας!

 

Γαλλο-ελληνικό πρωινό στο σχολείο μας!

(με τη δασκάλα γαλλικής γλώσσας κα.Νίκη Παρασκευιώτου)

C’est l’Heure de prendre un bon petit déjeuner

                                           Grecfrançais

que les élèves de sixième ont préparé.

Commencez la journée avec un petit déjeuner complet et équilibré!

N’oubliez pas le goûter à dix heures du matin!

Ήρθε η ώρα να έχουμε ένα καλό γαλλο-ελληνικό πρωινό

που οι μαθητές της έκτης τάξης έχουν προετοιμαστεί.

Ξεκινήστε τη μέρα σας με ένα πλήρες και ισορροπημένο πρωινό!

Μην ξεχάσετε να το δοκιμάσετε στις δέκα το πρωί!

 

Επίσκεψη στο Προεδρικό Μέγαρο

7 Μαρτίου και η Ε΄τάξη επισκέπτεται το Προεδρικό Μέγαρο στην Αθήνα. Στεγάζει την Προεδρία της Ελληνικής Δημοκρατίας. Σήμερα είναι η πρώτη κατοικία του Προέδρου της Ελληνικής Δημοκρατίας στην Αθήνα. Όμως πριν την κατάργηση της Βασιλευόμενης Δημοκρατίας το κτίριο αποτελούσε τα επίσημα ανάκτορα των Βασιλέων των Ελλήνων. Το 1868, με αφορμή τη γέννηση του Κωνσταντίνου, γιου του Βασιλιά Γεωργίου Α, αποφασίστηκε να χτιστεί το ανάκτορο. Η κατασκευή ανατέθηκε στον Ερνέστο Τσίλλερ. Εντύπωση προκαλεί και ο κήπος του, 25.000 τετραγωνικών στρεμμάτων.

 

Επίσκεψη στο Λαογραφικό Μουσείο

Σήμερα η Β’ τάξη επισκέφτηκε στο πλαίσιο του μαθήματος της Γλώσσας “Μες στο μουσείο” το Λαογραφικό Μουσείο της Πάτρας. Πρίν την επίσκεψη τα παιδιά του Β1′ είχαν συλλέξει με τη βοήθεια των γιαγιάδων και παππούδων τους αρκετά παλιά αντικείμενα και έφτιαξαν τη δική τους μικρή λαογραφική έκθεση με υφαντά, κατσαρόλες, σίδερα κουτάλες και άλλα πολλά.

Στο μουσείο μεταφέρθηκαν νοερά στο εσωτερικό ενός παλιού σπιτιού. Εκεί είδαν ξύλινα έπιπλα, μια όμορφη σκαλιστή πολύχρωμη κούνια ένα μικρό τραπεζάκι και ψάθινες καρέκλες. Στον χώρο βρίσκονταν επίσης κεράμικες κανάτες, όπου αποθήκευαν παλιά οι νοικοκυρές το νερό, το λάδι και το κρασί τους και άλλα σιδερένια αντικείμενα, τα οποία χρησιμοποιούσαν για τις καθημερινές δουλειές τους.

Έπειτα οι μαθητές είδαν πώς γίνονταν κάποιες εξωτερικές δουλειές. Πώς όργωναν παλιά με τη βοήθεια των ζώων, πώς μάζευαν το σιτάρι και πώς έφτιαχναν το αλεύρι. Παρατήρησαν το πατητήρι, τον αργαλειό και θαύμασαν κάποια υφαντά που είχαν φτιαχτεί με πολύ κόπο. Τέλος ξεναγήθηκαν στον χώρο όπου υπήρχαν τα εργαλεία κάποιων επαγγελμάτων που έχουν χαθεί, όπως του πιλοποιού, του κηροποίου και του υποδηματοποιού.

Τα παιδιά γνώριζαν αρκετά πράγματα από εικόνες και ενθουσιάστηκαν με την επίσκεψη. Παρακολουθούσαν με προσοχή την ξενάγηση και έκαναν πολλές ερωτήσεις. Η επίσκεψη τελείωσε με λίγη χαλάρωση στον υπέροχο χώρο του παλιού νοσοκομείου, όπου στεγάζεται το Λαογραφικό Μουσείο.

 

Ένας γάμος γεμάτος κομφετί!

Έναν γάμο διαφορετικό από τους παραδοσιακούς παρουσίασαν οι μαθητές της Στ΄τάξης του σχολείου μας την τελευταία Παρασκευή της Αποκριάς.  Καλεσμένοι ήταν όλοι οι μαθητές μας αλλά και οι μικροί μας φίλοι από το 48ο Νηπιαγωγείο Πάτρας.

Ο “Αποκριάτικος γάμος” είναι ένα δρώμενο με κωμικά στοιχεία γραμμένο σε έμμετρο λόγο από τη θεατρολόγο του σχολείου μας κ. Αγγελική Γεωργακοπούλου, η οποία επιμελήθηκε την όλη δράση.

 

 

Τα παιδιά γέλασαν , χόρεψαν, χάρηκαν και πρόσθεσαν μια ακόμα ανάμνηση στα χρόνια του δημοτικού που σε λίγο θα αφήσουν πίσω τους.

 

 

Το χαρτί του μέλλοντός μας-Ευέλικτα καπάκια

Με ιδιαίτερη χαρά σας ενημερώνουμε ότι το σχολείο μας  βραβεύτηκε  για τη συμβολή του στο εθελοντικό πρόγραμμα ανακύκλωσης χαρτιού “Το χαρτί του μέλλοντός μας” καθώς και στην εθελοντική δράση “Ευέλικτα καπάκια” για το 2016-2017. Δεδομένης της περσινής μας επιτυχίας ευελπιστούμε ότι θα ανταποκριθείτε όλοι στην πρόσκλησή μας να συνεχίσουμε και για το σχολικό έτος 2017-2018. Όλοι μαζί στοχεύουμε σε μια αποδοτική συνεργασία η οποία αποσκοπεί στην ευαισθητοποίηση αλλα και στην ενεργό συμμετοχή των μαθητών μας στα κρίσιμα ζητήματα τόσο της προστασίας του περιβάλλοντος μέσω της ανακύκλωσης χαρτιού όσο και της προσφοράς σε συνανθρώπους μας με ειδικές ανάγκες.Ευχαριστούμε!!!

 

 

 

 

 

 

 

 

349΄Ακόμα

“349΄ακόμα”
Τη Δευτέρα 22 Ιανουαρίου2018 οι μαθητές των Δ΄ και Στ΄ τάξεων παρακολούθησαν το Θεατροπαιδαγωγικό Πρόγραμμα -Παράσταση του θεάτρου φόρουμ “349΄ακόμα”. Τα μέλη της Θεατροπαιδαγωγικής Ομάδας ΠΑΙθέΑ, κος Γιώργος Μπεκιάρης και οι φοιτητές του τμήματος Θεατρικών Σπουδών Γιάννης Κουτρουμάνης,Νίκη Φραγκέλη και Χρήστος Μπουρνάκας, επισκέφτηκαν το σχολείο μας στο πλαίσιο του προγράμματος Αγωγής Υγείας “ 349΄ακόμα” που υλοποιείται φέτος από τους μαθητές των παραπάνω τάξεων, προκειμένου να κατανοήσουν το φαινόμενο της Σχολικής Βίας και του Σχολικού Εκφοβισμού και να ευαισθητοποιηθούν.

 

349΄ είναι ο χρόνος που τα παιδιά βρίσκονται μια συνηθισμένη μέρα στο σχολείο. Έτσι με βιωματικό τρόπο, μέσα από αυτοσχεδιασμούς και δραματικές ασκήσεις, γνώρισαν αιτίες που οδηγούν στην εκδήλωση των περιστατικών που οδηγούν στη Σχολική Βία, κατανόησαν τους ρόλους θύτη-θύματος- παρατηρητή και τις επιπτώσεις όλων αυτών στη σχολική κοινότητα.

.

Οι μαθητές μας πραγματικά απόλαυσαν την εντυπωσιακή παράσταση γνωρίζοντας θετικά πρότυπα συμπεριφοράς μέσα από τη συνεργασία και το παιχνίδι.

Υπεύθυνες του προγράμματος “349΄ακόμα” για το σχολείο μας: Μαρία Κόρδα και Λεωνίς Σαμαρτζή

Συνεργάστηκαν οι εκπαιδευτικοί: Γεωργία Ρηγοπούλου και Μαρία Κεϊμαλή .     

Η επικοινωνία παλιά και σήμερα

Γίναμε ” βούκινο”  την Πέμπτη το πρωί στο Μουσείο Επιστημών και Τεχνολογίας του Πανεπιστημίου Πατρών !

Η  Γ΄ τάξη του σχολείου μας  επισκέφτηκε στις 25 Ιανουαρίου 2018 το μουσείο όπου παρακολούθησε με ιδιαίτερο  ενδιαφέρον την εξέλιξη της τεχνολογίας.

Από το βούκινο  και  τη  σκυτάλη φτάσαμε στο κινητό τηλέφωνο ! Από τις φρυκτωρίες και τα ταχυδρομικά περιστέρια καταλήξαμε στο ασύρματο τηλέφωνο και το εικονοτηλέφωνο ! Από το τηλέφωνο με καλώδιο φτάσαμε στην οπτική ίνα !

Μιλήσαμε μεταξύ μας μέσω τηλεφώνων με καντράν , παρατηρήσαμε ένα τηλεφωνικό κέντρο από κοντά, ανακαλύψαμε πώς λειτουργεί η οπτική ίνα και τέλος, παίξαμε παιχνίδια  στον υπολογιστή ελέγχοντας τι μάθαμε.Ήμασταν εξαιρετικοί μαθητές και σωστοί επισκέπτες!

Το ταξίδι μας στον χρόνο και την  επικοινωνία , στο χθες και το σήμερα , στο παρελθόν και το μέλλον  ήταν μοναδικό !

 

 

 

 

 

 

Κράτα το

“Το κορίτσι” Οδυσσέας Ελύτης

Σήμερα το μάθημα είχε …ποίηση!!….και μάλιστα ποίημα του Οδυσσέα Ελύτη!

Διαβάσαμε για τη ζωή του ποιητή, είδαμε τη βράβευσή του από τη Σουηδική Ακαδημία και την απονομή του βραβείου Νόμπελ. Ακούσαμε τον ίδιο να διαβάζει ποιήματά του. Θυμηθήκαμε το απόσπασμα από τον “Άσμα ηρωικό και πένθιμο για τον χαμένο ανθυπολοχαγό της Αλβανίας” που είχαμε διαβάσει στη γιορτή της 28ης Οκτωβρίου και μετά…..ήρθε “Το κορίτσι”…

“Το κορίτσι”, μας μάγεψε! Το διαβάσαμε, το ακούσαμε μελοποιημένο από τον Δημήτρη Λάγιο και με τη φωνή της Αρετής Κετιμέ, αλλά και της Ελένης Βιτάλη!

Το ακούσαμε με κλειστά μάτια και δημιουργήσαμε τις εικόνες στο μυαλό μας.

Μετά τις ζωγραφίσαμε, φωτογραφίσαμε τις ζωγραφιές μας και φτιάξαμε ένα βίντεο! Είμαστε πολύ περήφανοι γι’αυτό!