Erasmus+ F.I.N.D – Τελική παρουσίαση

 

Ένα ταξίδι 3 χρόνων έφτασε στο τέλος του.

Ολοκληρώθηκε  το ευρωπαϊκό μας ταξίδι με τα φτερά του Erasmus+.Όλα αυτά τα χρόνια μαθητές, εκπαιδευτικοί και γονείς γνωρίσαμε κουλτούρες, εκπαιδευτικά συστήματα άλλων ευρωπαϊκών χωρών, νέους τρόπους διδασκαλίας μέσω εκπαιδευτικών λογισμικών που στηρίζονται στη διδασκαλία STEM. Συνεργαστήκαμε, πειραματιστήκαμε, φτιάξαμε βίντεο, ταινίες, ρομποτικά σενάρια. Συμμετείχαμε και διακριθήκαμε σε διαγωνισμούς εκπαιδευτικής ρομποτικής, Ολυμπιάδες ρομποτικής, διαγωνισμούς ντοκιμαντέρ…. Κάναμε φιλίες , διασκεδάσαμε, γνωρίσαμε την ιστορία και τον πολιτισμό της Νορβηγίας, της Ιταλίας, του Ηνωμένου Βασιλείου, της Πολωνίας, της Μάλτας. Δείξαμε κι εμείς τον πολιτισμό και την ιστορία μας .

Στις 12 Ιουνίου 2019 στην αίθουσα εκδηλώσεων του σχολείου μας παρουσιάστηκε όλη η πορεία του προγράμματος, σε γονείς και μαθητές. Επίσης οι μαθητές που συμμετείχαν στην τελευταία συνάντηση εργασίας που πραγματοποιήθηκε στο Gozo της Μάλτας παρουσίασαν τις δραστηριότητες που υλοποιήθηκαν εκεί καθώς και τις εντυπώσεις τους.

Σίγουρα ήταν μια αξέχαστη εμπειρία για όλους μας!

 

Το κορίτσι που ήθελε να αγγίξει το μισοφέγγαρο

Τη Δευτέρα 15 Ιανουαρίου 2018 οι μαθητές των Α,Β και Δ τάξεων παρακολούθησαν την παράσταση του ParaMana Puppet Theatre: “Το κορίτσι που ήθελε να αγγίξει το μισοφέγγαρο”.

Ήταν μια παράσταση βασισμένη στο γιαπωνέζικο παραμύθι “Tsukino Waguma”.

Τα παιδιά ενθουσιάστηκαν από τη χρήση της τρισδιάστατης απεικόνισης σκιάς και τη ζωντανή αφήγηση. Τα μηνύματα κατά του πολέμου, για τη δύναμη της Αγάπης, της Ειρήνης και της Φιλίας πραγματικά τα εντυπωσίασαν.

” Πάντα η ΕΙΡΗΝΗ νικάει τον ΠΟΛΕΜΟ αν οι άνθρωποι έχουν ΑΓΑΠΗ”

“Τη διχόνοια διώξε και τη χαρά αναζήτησε”

“Αν στη Γη υπάρχει Αγάπη πόλεμος δε θα υπάρχει”

Βράβευση της ταινίας μας στο διεθνές Φεστιβάλ Κινηματογράφου Ολυμπίας!

Το Σχολείο μας υπέβαλλε συμμετοχή και διαγωνίσθηκε στο 20ο Διεθνές Φεστιβάλ Κινηματογράφου Ολυμπίας με την ταινία “Πώς θα ήταν η ζωή στη Γη αν δεν την είχε χτυπήσει ένας γιγάντιος μετεωρίτης 64 εκατομμύρια χρόνια πριν;”

Η ταινία δημιουργήθηκε κατά το σχολικό έτος 2016-2017 από τους μαθητές του Ε1 και τον καθηγητή Πληροφορικής Βοβό Ανέστη στο πλαίσιο του Erasmus+ προγράμματος που υλοποιεί το σχολείο μας με τον τίτλο “F.I.N.D.¨” .

Το Σάββατο 9 Δεκεμβρίου 2017 στην εντυπωσιακή τελετή λήξης του Φεστιβάλ στον Πύργο, ομάδα μαθητών του σχολείου μας και ο καθηγητή τους είχαν την τιμή και την χαρά να παραλάβουν από την Κριτική Επιτροπή του Φεστιβάλ το 3ο Βραβείο στην κατηγορία Α!

Πολλά συγχαρητήρια αξίζουν στους μαθητές του Ε1 για το ταλέντο, τη συνεργασία, το κέφι και το μεράκι με το οποίο εργάστηκαν για την δημιουργία αυτής της ταινίας!

Η ομάδα Ρομποτικής στο Εργαστήριο Τεχνικής Μηχανικής και Ταλαντώσεων

Την Πέμπτη 11 Μαΐου η ομάδα Ρομποτικής του Σχολείου μας, που συμμετείχε και στην δράση Astro Pi, επισκέφτηκε το Εργαστήριο Τεχνικής Μηχανικής και Ταλαντώσεων του Τμήματος Μηχανολόγων και Αεροναυπηγών Μηχανικών του Πανεπιστημίου Πάτρας. Το Εργαστήριο δραστηριοποιείται έντονα στον τομέα της διαστημικής τεχνολογίας και μάλιστα πρόσφατα μπήκε σε τροχιά ο δορυφόρος UPSat που κατασκεύασαν. Οι υπεύθυνοι του Εργαστηρίου ενημερώθηκαν για την σημαντική επιτυχία του σχολείου μας στο πρόγραμμα Astro Pi του Ευρωπαϊκού Οργανισμού Διαστήματος (ESA) και μας απηύθυναν πρόσκληση να τους επισκεφθούμε ώστε να μας παρουσιάσουν τις πρόσφατες εργασίες τους αλλά και να γνωρίσουν και από κοντά την δική μας δουλειά. Με ενθουσιασμό αποδεχθήκαμε την πρόσκληση!

Οι υπεύθυνοι του εργαστηρίου μας παρουσίασαν την έρευνα που κάνουν πάνω σε υλικά που θα πολυμερίζονται στο διάστημα. Τα υλικά αυτά θα χρησιμοποιούνται σε κατασκευές οι οποίες όταν θα μπαίνουν σε τροχιά θα φουσκώνουν ώστε να παίρνουν το τελικό τους σχήμα και μέγεθος. Στη συνέχεια με τη βοήθεια του ηλιακού φωτός θα σκληραίνουν και θα αποκτούν πολύ μεγάλη μηχανική αντοχή. Με αυτό τον τρόπο η δημιουργία κατασκευών στο διάστημα θα γίνει πολύ πιο εύκολη και οικονομική.

Μας παρουσίασαν επίσης τον δορυφόρο UPSat ο οποίος αποτελεί σημαντικότατη καινοτομία στην κατασκευή δορυφόρων αφού είναι ο πρώτος δορυφόρος που κατασκευάστηκε ποτέ με διαδικασίες ανοικτού λογισμικού και υλικού (open source, open hardware).

Εκτός από πλήθος άλλες δράσεις που μας παρουσίασαν μας ξενάγησαν και στους χώρους του Εργαστηρίου οπότε είχαμε την ευκαιρία να δούμε από κοντά το έργο των Ελλήνων Ερευνητών.

Εμείς με την σειρά μας τους παρουσιάσαμε τις τελευταίες μας εργασίες αποκομίζοντας εγκωμιαστικά σχόλια σε τέτοιο σημείο που ορισμένοι ερευνητές δήλωσαν πως “ζηλεύουν” τους μαθητές μας αφού οι ίδιοι δεν είχαν σαν μαθητές την ευκαιρία να συμμετέχουν σε τόσο ενδιαφέρουσες δραστηριότητες!

Επίσκεψη της ΣΤ? τάξης στην Εστία Επιστημών

Στις 22 Μαΐου η ΣΤ? τάξη του σχολείου μας είχε το σπάνιο προνόμιο για εκπαιδευτική μονάδα της Πρωτοβάθμιας Εκπαίδευσης να επισκεφθεί την Εστία Επιστημών Πάτρας. Η Εστία δέχεται κανονικά επισκέψεις μόνο σχολείων δευτεροβάθμιας εκπαίδευσης λόγω της νοητικής ωριμότητας που απαιτεί η μελέτη των εκθεμάτων της και η επίσκεψη του σχολείου μας είχε πιλοτικό χαρακτήρα. Οι μαθητές μας περιηγήθηκαν στα εκθέματα και αλληλεπίδρασαν μαζί τους. Στη συνέχεια χωρίστηκαν σε ομάδες και μελέτησαν κάθε ομάδα από ένα έκθεμα. Τέλος παρουσίασαν τα ευρήματά τους στους συμμαθητές τους.

Οι μαθητές μας τα πήγαν πολύ καλά και απέσπασαν πολύ θετικά σχόλια από τους ανθρώπους της Εστίας οι οποίοι επισήμαναν πως παρά το μικρό της ηλικίας τους, κατάφεραν να προσεγγίσουν τα εκθέματα αλλά και να τα παρουσιάσουν με μεγάλη επιτυχία στους συμμαθητές τους μέσα από απλές και κατανοητές παρουσιάσεις.

Ευχαριστούμε πολύ την Εστία Επιστημών που μας δέχθηκε αλλά και για τους νέους νοητικούς ορίζοντες που μας άνοιξε! Ανυπομονούμε όλοι για την επόμενη επίσκεψή μας σε αυτή!

Οι Φυσικές επιστήμες πάνε Δημοτικό – ΕΚΦΕ

Στο πλαίσιο του μαθήματος της Φυσικής, καθώς και του προγράμματος Erasmus+ με τίτλο F.I.N.D., η ΣΤ? τάξη του 49ου Δημοτικού Σχολείου Πατρών δέχτηκε επίσκεψη από την κ. Ευγενία Πιερρή, κ. Νίκο Ξανθόπουλο και τον κ. Νίκο Φαλέτσα, που είναι υπεύθυνοι του ΕΚΦΕ (Ερευνητικό Κέντρο Φυσικών Επιστημών) τους οποίους και ευχαριστούμε θερμά για την θετική τους ανταπόκριση στην πρόσκλησή μας. Σκοπός της επίσκεψης ήταν μέσα από πειράματα να κατανοήσουμε τις ιδιότητες των οξέων, των βάσεων και των αλάτων καθώς και τις λειτουργίες του ματιού και τις ιδιότητες του φωτός.

Στην πρώτη δραστηριότητα μάθαμε πώς να ξεχωρίζουμε τα οξέα από τις βάσεις κάνοντας ένα πείραμα. Μας έδωσαν δέκα ποτήρια και εμείς τα χωρίσαμε σε δύο σειρές των πέντε. Γεμίσαμε το πρώτο ποτήρι της μιας σειράς με περίπου 10ml χλωριούχο νάτριο. Στο δεύτερο βάλαμε 1ml χλωριούχο νάτριο και 9ml νερό, το ανακατέψαμε και πήραμε 1ml από το μείγμα. Έπειτα το βάλαμε στο τρίτο ποτήρι άλλα 9ml νερό και αφού ανακατέψαμε, πήραμε ξανά 1ml. Συνεχίσαμε αυτή τη διαδικασία άλλες 2 φορές γεμίζοντας έτσι όλα τα ποτήρια της πρώτης σειράς. Επαναλάβαμε αυτά τα βήματα στη δεύτερη σειρά, όμως αυτή τη φορά αντί για νάτριο τα γεμίσαμε με υδροχλωρικό οξύ. Τέλος μας έδωσαν ένα υγρό που ονομάζεται δείκτης και το με το σταγονόμετρο ρίξαμε μια μικρή ποσότητα σε κάθε ποτήρι. Το υγρό κάθε ποτηριού, ενώ αρχικά ήταν διάφανο, άλλαξε χρώμα ανάλογα με την πυκνότητα του υδροχλωρικού οξέος ή του χλωριούχου νατρίου.

Στη δεύτερη δραστηριότητα μας εξήγησαν πώς ?διαβάζει? ο εγκέφαλος μια εικόνα με τη βοήθεια των κωνίων και των ραβδίων, που βρίσκονται στο πίσω μέρος του οφθαλμού, καθώς και τις αντιδράσεις του ματιού ανάλογα με το αν υπάρχει γύρω φωτεινή ή σκοτεινή ατμόσφαιρα. Μετά μιλήσαμε για το φαινόμενο της διάθλασης του φωτός, που συμβαίνει όταν αλλάζει το υλικό στο οποίο μεταδίδεται, όπως και της ανάκλασης που συμβαίνει όταν το φως χτυπά σε μια επιφάνεια και αλλάζει πορεία.

Ήταν μια πολύ διδακτική και διασκεδαστική επίσκεψη!

Οι τάξεις,

ΣΤ?1 και ΣΤ?2

Γράμμα του διάσημου Παλαιοντολόγου Dougal Dixon προς τους μαθητές μας

Ο διάσημος Παλαιοντολόγος Dougal Dixon θεωρείται ο ιδρυτής της Υποθετικής Βιολογίας και Εξέλιξης και είναι συγγραφέας πλήθους βιβλίων όπως ενδεικτικά τα World Encyclopedia of Dinosaurs & Prehistoric Creatures, After ManMan After Man και The New Dinosaurs: An Alternative Evolution.

Ειδικά αυτό το τελευταίο βιβλίο, “The New Dinosaurs: An Alternative Evolution”, αποτέλεσε πηγή έμπνευσής μας στην ταινία που δημιουργήσαμε για να απαντήσουμε στην ερώτηση:

Πώς θα ήταν η ζωή στη Γη αν δεν την είχε χτυπήσει ένας γιγάντιος μετεωρίτης 64 εκατομμύρια χρόνια πριν;

Επικοινώνησα με τον κ. Dougal Dixon και του κοινοποίησα την ταινία μας για να λάβω την παρακάτω απάντηση:

Dear Anestis Vovos,
Thank you so much for your complimentary comments about my book THE NEW DINOSAURS. I am so glad that your students got so much out of it – especially as it is nearly thirty years since I wrote it.
I loved your film. Especially the part where my creations were brought to life as actual models. When I saw that first shot of the Sandle I knew that I was about to watch something special. I particularly liked the cuddly Monocorn, and the Lank with a spoon for its head. It all looks fantastic, and you all must have had a lot of fun making them. All sorts of different techniques and materials too – clay, cloth, paper…
Well done to all of you. I hope that you continue to be inspired.

Yours sincerely,
Dougal Dixon

Συγχαρητήρια αξίζουν λοιπόν σε όλα τα παιδιά που συμμετείχαν! Οι προσπάθειές τους δεν περνούν απαρατήρητες!

Πειράματα!!!

Η Ε2 τάξη του σχολείου μας επισκέφτηκε το Εργαστηριακό Κέντρο Φυσικών Επιστημών  Πάτρας που βρίσκεται στην οδό Κανελλοπούλου 41.

Εκεί τα παιδιά ταξίδεψαν στον μαγικό κόσμο της Φυσικής. Έμαθαν τι μελετά η επιστήμη της Φυσικής, γνώρισαν τις ιδιότητες κάποιων στοιχείων, έκαναν πειράματα με τα στοιχεία και τις χημικές ενώσεις, προβληματίστηκαν για τα γνωρίσματα κάποιων φαινομένων (εξάτμιση, συμπύκνωση) .

Κατάφεραν να φτιάξουν με ευκολία ένα ηλεκτρικό κύκλωμα – καθώς  γνώριζαν από την τάξη τον τρόπο- και να χρησιμοποιούν τον διακόπτη. Διαχώρισαν μίγματα ερευνώντας μόνα τους τον τρόπο και  ανακάλυψαν την εντυπωσιακή χρήση του αζώτου!

Ευχαριστούμε τον κύριο Νίκο Ξανθόπουλο και τους συνεργάτες του για την όμορφη βόλτα στις γειτονιές της Φυσικής. Το σίγουρο είναι πως  εντυπωσιαστήκαμε, διασκεδάσαμε, προβληματιστήκαμε αλλά και μάθαμε να ανακαλύπτουμε ενδιαφέροντα επιστημονικά  μονοπάτια…

 

 

Οι απαντήσεις μας σε ταινία!

Σε συνέχεια της δραστηριότητας ?Αναζητώντας Απαντήσεις? ερευνήσαμε το παρακάτω ερώτημα:

Πώς θα ήταν η ζωή στη Γη αν δεν την είχε χτυπήσει ένας γιγάντιος μετεωρίτης 64 εκατομμύρια χρόνια πριν;

Αποδείχθηκε πως το ερώτημά μας ήταν αρκετά δύσκολο να απαντηθεί! Ακόμα και οι ειδικοί επιστήμονες που έχουν ασχοληθεί με το θέμα δεν συμφωνούν σε μια κοινά αποδεκτή απάντηση. Ανακαλύψαμε πως τρία είναι τα πιθανά ενδεχόμενα που υποστηρίζει η επιστημονική κοινότητα.

Περίπτωση 1η: Οι δεινόσαυροι γλιτώνουν από τον μετεωρίτη αλλά τελικά εξαφανίζονται από άλλες αιτίες όπως η πτώση της θερμοκρασίας του πλανήτη ή ο ανταγωνισμός από τα θηλαστικά, για τα οποία τα αυγά των δεινοσαύρων αποτελούν εύκολη και πλούσια πηγή τροφής. Όμως η εξαφάνιση των δεινοσαύρων σε αυτή την περίπτωση θα συνέβαινε αρκετά αργότερα. Αυτό θα είχε σαν συνέπεια η εξέλιξη του ανθρώπου αλλά και ο πολιτισμός του πιθανότατα να μην είχε φθάσει το σημερινό επίπεδο. Για αυτό τον λόγο επιλέξαμε να παρουσιάσουμε στην ταινία μας ένα κόσμο που μοιάζει πολύ με την Αρχαία Ελλάδα.

Περίπτωση 2η: Οι δεινόσαυροι εξελίσσονται! Η μορφή και τα χαρακτηριστικά τους αλλάζουν ώστε να προσαρμοστούν στις νέες συνθήκες που επικρατούν στον πλανήτη. Στην μελέτη αυτής της περίπτωσης μας βοήθησε πολύ το καταπληκτικό βιβλίο ?The New Dinosaurs: An Alternative Evolution? του Dougal Dixon από το οποίο εμπνευστήκαμε τους εξελιγμένους δεινόσαυρους που παρουσιάζουν οι δεινοσαυρομαθητές στην ταινία μας.

Περίπτωση 3η: Οι υποστηρικτές αυτής της περίπτωσης επισημαίνουν πως οι δεινόσαυροι επικρατούσαν ήδη για εκατομμύρια χρόνια χωρίς σημαντικές εξελικτικές αλλαγές έως και την πτώση του μετεωρίτη. Άρα, κατά την γνώμη τους, αν ο μετεωρίτης δεν χτυπούσε την Γη τότε πιθανότατα οι δεινόσαυροι θα συνέχιζαν να υπάρχουν διατηρώντας περίπου την ίδια μορφή.

Μελετήσαμε τα ευρήματά μας, συζητήσαμε πως θα μπορούσαμε να τα παρουσιάσουμε, γράψαμε το σενάριο για την ταινία μας, φτιάξαμε εξελιγμένους δεινόσαυρους, μοιράσαμε ρόλους και στην συνέχεια γυρίσαμε την ταινία μας! Μπορείτε να την δείτε εδώ:

 

Εβδομάδα Erasmus+ “F.I.N.D”

Μια υπέροχη εβδομάδα έφτασε στο τέλος της. Μια εβδομάδα γεμάτη… “F.I.N.D”.

Το σχολείο μας από 2-7 Απριλίου υποδέχθηκε και φιλοξένησε τους Ευρωπαίους φίλους μας από 5 χώρες – Ιταλία, Μάλτα, Νορβηγία, Πολωνία και Ηνωμένο Βασίλειο.

20 Εκπαιδευτικοί και 25 μαθητές  βρέθηκαν στην Πάτρα στο πλαίσιο του ευρωπαϊκού προγράμματος Erasmus+ με τίτλο “F.I.N.D” Future Inventors – New Discoveries βασισμένο στις μεθόδους της STEAM εκπαίδευσης για την πραγματοποίηση του  2nd Project Meeting  και του  2nd Learning Activity.

Στο Project Meeting αναλύθηκαν τα αποτελέσματα των δράσεων του προγράμματος που έχουν ήδη υλοποιηθεί, συζητήθηκε η πορεία του, προγραμματίστηκαν οι επόμενες δράσεις και διακρατικές συναντήσεις που ακολουθούν.

Στο πλαίσιο του Learning Activity, οι φιλοξενούμενοι μαθητές, χωρίστηκαν σε ομάδες. Ένας ή δύο μαθητές από την ομάδα ρομποτικής του σχολείου μας ανέλαβαν τον ρόλο του συντονιστή. Κάθε ομάδα πήρε ένα σενάριο – πρόβλημα. Για να το λύσουν, έπρεπε να κατασκευάσουν πρώτα το ρομπότ και έπειτα να το προγραμματίσουν για να εκτελέσει τις εντολές που του δόθηκαν.

Το εργαστήριο πληροφορικής του σχολείου μας… πήρε φωτιά!!!

Όλοι οι μαθητές δούλεψαν με ενθουσιασμό. Συνεργάστηκαν, αντάλλαξαν απόψεις, προβληματίστηκαν, πειραματίστηκαν, ανακάλυψαν και τελικά βγήκαν όλοι νικητές! Είμαστε όλοι τόσο περήφανοι γι’ αυτούς!!!

Την Τρίτη επισκεφθήκαμε τη γέφυρα “Χαρίλαος Τρικούπης” όπου παρακολουθήσαμε το βίντεο με πληροφορίες της κατασκευής και περιηγηθήκαμε στο εκθεσιακό κέντρο. Στη συνέχεια μηχανικός της εταιρείας  “Ολυμπία Οδός”  μας υποδέχθηκε στον κόμβο του Ρίου και μας ενημέρωσε για το έργο.

Την Πέμπτη πραγματοποιήθηκε ημερίδα στην Εστία Επιστημών. Ο τίτλος της ήταν: “Let’s F.I.N.D a better future”

Οι μαθητές  και οι εκπαιδευτικοί συνοδοί και οι εκπαιδευτικοί του σχολείου βρέθηκαν στο χώρα από τις 8 το πρωί. Κατά τη διάρκεια των εισηγήσεων οι μαθητές χωρίστηκαν σε ομάδες, παρατήρησαν, αλληλεπίδρασαν με τα εκθέματα, διάλεξαν ένα πρόβλημα, το συζήτησαν, το έλυσαν και το παρουσίασαν στο τέλος της Ημερίδας.

Στο τέλος της ημερίδας οι ομάδες της ρομποτικής, παρουσίασαν τα έργα τους.

Οι μαθητές που πήραν μέρος, γυρίζοντας στη χώρα τους θα γίνουν πρεσβευτές αυτών που παρακολούθησαν και θα το επικοινωνήσουν με τους μαθητές των σχολείων τους.

Φυσικά κατά τη διάρκεια της φιλοξενίας επισκεφθήκαμε την Ακρόπολη, το Νέο Μουσείο της Ακρόπολης , τους Δελφούς και την Ολυμπία! Μαγευτική εμπειρία!

Ευχαριστούμε πολύ όλους!! Ήταν μια καταπληκτική εβδομάδα!!