Μικροί τροφοσυλλέκτες

Η Ιστορία…αλλιώς ,έξω από την αίθουσα


Πριν λίγες μέρες, οι μαθητές και οι μαθήτριες της Γ’ τάξης του σχολείου μας, έκαναν
ένα ταξίδι στον χρόνο…πολύ πίσω στην ιστορία….Ταξίδεψαν στην εποχή του λίθου,
τότε που κυριαρχούσε η πέτρα παντού στη ζωή των πρωτόγονων ανθρώπων.
Με αφορμή το μάθημα της Ιστορίας για την παλαιολιθική εποχή, αφού έμαθαν πώς
τρέφονταν τότε οι άνθρωποι και πώς επιβίωναν, πού και πώς ζούσαν ανάμεσα σε
δεινόσαυρους και άλλα εχθρικά ζώα, έγιναν μικροί ‘’τροφοσυλλέκτες’’.
Δουλεύοντας ομαδικά οι μαθητές στο χώρο του προαυλίου, συνοδευόμενοι από τις
δασκάλες τους, αφού έψαξαν , πέρασαν αρκετή ώρα συλλέγοντας σπόρους,
καρπούς, βολβούς και ρίζες στο χώμα και στα δέντρα. Ακόμη προσπάθησαν να
βρουν πέτρες που θα χρησίμευαν για εργαλεία όπως τότε..γι’ αυτό άλλωστε και η
εποχή ονομάστηκε εποχή της πέτρας ..του λίθου…Όλοι συμφώνησαν στο τέλος ότι
αυτό ήταν ένα αξέχαστο μάθημα.

Η αρχαιολογία του σύμπαντος

Ταξίδι στο διάστημα έκαναν σήμερα Πέμπτη 11/4 τα πρωτάκια μας. Συμμετείχαν στο εκπαιδευτικό πρόγραμμα ” Η αρχαιολογία του σύμπαντος” όπου γνώρισαν τα ουράνια σώματα που απαρτίζουν το ηλιακό μας σύστημα. Γνώρισαν τους πλανήτες και τον δικό μας 🌏, τον ήλιο ☀ και τα άλλα αστέρια ✨ αλλά έμαθαν και για τους κομήτες ☄ και τους μετεωρίτες, τις μαύρες τρύπες και το σύμπαν 🌌!

Έφτιαξαν υπέροχες κατασκευές με τη βοήθεια των υπεύθυνων εκπαιδευτικών του archaeolab patras και χάρηκαν τόσο με τις δημιουργίες τους!

Ευχαριστούμε θερμά την κυρία Αλεξάνδρα Φασούλη για τη φιλοξενία της στον χώρο.

Επίσκεψη στη Δημοτική Βιβλιοθήκη

“Το να ζεις μόνο δεν είναι αρκετό, είπε η πεταλούδα. Πρέπει να έχεις λιακάδα, ελευθερία και ένα μικρό λουλούδι” (Χανς Κρίστιαν Άντερσεν)

Στο πλαίσιο της παγκόσμιας μέρας παιδικού βιβλίου η Β΄τάξη επισκέφτηκε το Παράρτημα της Δημοτικής Βιβλιοθήκης Πατρών. Η συλλογή του ανέρχεται στα 15.000 αντίτυπα που καλύπτει όλα τα επιστημονικά πεδία. Εκεί τα παιδιά ξεναγήθηκαν από την υπεύθυνη, η οποία τους ενημέρωσε για τον τρόπο ταξινόμησης των βιβλίων και πώς μπορεί κάποιος να δανειστεί ένα βιβλίο. Στη συνέχεια κάθε παιδί διάλεξε ένα βιβλίο και το διάβασε στο αναγνωστήριο. Έπειτα έγραψαν μια βιβλιοπαρουσίαση και παρουσίασαν το βιβλίο τους στους συμμαθητές τους. Τα παιδιά σίγουρα θα ξαναεπισκεφτούν τη βιβλιοθήκη!

“Οι ιστορίες ταξιδεύουν πάνω στα σύννεφα, λαχταρώντας ν΄ακούσουν το χαρούμενο χτύπημα της καρδιάς σας.” ( Το μήνυμα για την παγκόσμια Ημέρα Παιδικού Βιβλίου 2024)

25η Μαρτίου 1821

Παρασκευή 22 Μαρτίου 2024

Πόσο όμορφες εικόνες δημιουργούνται όταν βρίσκονται τα πρωτάκια και τα εκτάκια μαζί, τραγουδούν και παρουσιάζουν τη γιορτή της 25ης Μαρτίου, τη διπλή γιορτή του Ευαγγελισμού της Θεοτόκου και της ελληνικής επανάστασης του 1821!
Οι μαθητές της Στ τάξης παρουσίασαν την εργασία τους για έναν ήρωα του 1821 και στη συνέχεια οι μαθητές της Α τάξης απήγγειλαν το ποίημα για τον ίδιο ήρωα.
Εξαιρετική συνεργασία! Μπράβο σε όλα τα παιδιά!

Μπάστακες…εν δράσει!

Πώς είναι να γνωρίζεις έναν μπάστακα;Θα ήθελε άραγε να γίνει φίλος με τα παιδιά;Aυτό θέλησαν να ανακαλύψουν οι μαθητές και οι μαθήτριες της Δ’ τάξης,όταν επισκέφτηκαν την Τρίτη 11 Μαρτίου,το “Oροπαίδιο”.

Εκεί μας υποδέχτηκαν με χαρά γνώριμα κι αγαπημένα πρόσωπα,για να ξεκινήσει η αποκριάτικη δράση μας!Μαζί με τη Σερπαντίνα και τον Μπάστακα,τον μεγάλο γίγαντα,τα παιδιά μέσα από το θεατρικό παιχνίδι ξεδίπλωσαν τη φαντασία τους και έπαιξαν δημιουργώντας ιστορίες.

Έμαθαν τα μυστικά του Μπάστακα,έγινε φίλος τους και μπήκαν για λίγο στη θέση του κάνοντας τις δικές τους καρναβαλικές αναπαραστάσεις.

Η επίσκεψή μας ολοκληρώθηκε με τι άλλο;Mα φυσικά με πολύ χορό και τραγούδι!

Καλό Καρναβάλι!

ΕΓΓΡΑΦΕΣ ΜΑΘΗΤΩΝ

Α.

Οι αιτήσεις για την εγγραφή των μαθητών/τριών που θα φοιτήσουν στην Α΄ τάξη, για το σχολικό έτος 2024-2025, θα πραγματοποιηθούν από 1 έως 20 Μαρτίου 2024, και ώρα 8:20΄- 9:00΄ή 13:20΄- 14:00΄,  τις ημέρες λειτουργίας του Σχολείου.

Κατά το σχολικό έτος 2024-2025 στην Α’ Τάξη του Δημοτικού Σχολείου θα φοιτήσουν οι μαθητές/τριες που γεννήθηκαν από 1-1-2018 έως και 31-12-2018.

Β. ΔΙΚΑΙΟΛΟΓΗΤΙΚΑ ΕΓΓΡΑΦΩΝ

α. Πιστοποιητικό γέννησης Δήμου ή Κοινότητας (δεν απαιτείται η προσκόμισή του, θα αναζητηθεί από τη σχολική μονάδα)

β. Βιβλιάριο Υγείας του/της μαθητή/τριας ή προσκόμιση άλλου στοιχείου, από το οποίο αποδεικνύεται ότι έγιναν τα εμβόλια που προβλέπονται και είναι ενταγμένα στο Εθνικό Πρόγραμμα Εμβολιασμών.

γ. Το Ατομικό Δελτίο Υγείας Μαθητή (ΑΔΥΜ: χορηγείται το έντυπο από τη σχολική μονάδα ή αντλείται από το διαδίκτυο [ΕΔΩ] και συμπληρώνεται από τον / την παιδίατρο που παρακολουθεί το παιδί)

δ. Αποδεικτικό στοιχείο από το οποίο προκύπτει η διεύθυνση κατοικίας του/της μαθητή/τριας. Συγκεκριμένα:

  • Ε1 &
  • Λογαριασμό παρόχου ηλεκτρικού ρεύματοςή Λογαριασμό ΔΕΥΑΠ

ε. Βεβαίωση Φοίτησης Νηπιαγωγείου και Πιστοποιητικό Φοίτησης Νηπιαγωγείου για την εγγραφή στο Δημοτικό (για τα νήπια που φοιτούν στο συστεγαζόμενο 48ο Νηπιαγωγείο Πατρών θα αναζητηθούν από την σχολική μονάδα)

Γ. ΠΕΡΙΦΕΡΕΙΑ 49ου ΔΗΜΟΤΙΚΟΥ ΣΧΟΛΕΙΟΥ ΠΑΤΡΩΝ

Η περιφέρεια του Σχολείου περιλαμβάνει την περιοχή που περικλείεται από τις οδούς:

  • Ηρώων Πολυτεχνείου από Πλαζ ως Κανελλοπούλου,
  • Κανελλοπούλου 1-111 (μονοί αριθμοί),
  • Κωνσταντίνου Κούμα από ΝΕΟ Πατρών – Αθηνών έως Μελανίππου,
  • Μελανίππου από Κ. Κούμα έως Φαναριωτών
  • Φαναριωτών
  • Ευήνου και αγροτική περιοχή ως Πλαζ

European School Radio

Το European School Radio , το ευρωπαϊκό μαθητικό ραδιόφωνο είναι ένας διαδικτυακός χώρος όπου μαθητές από όλη την Ελλάδα μπορούν να δημιουργήσουν ραδιοφωνικές εκπομπές. Έτσι και το Γ2 του σχολείου μας ετοίμασε μια ραδιοφωνική εκπομπή με τίτλο ”Εμείς και τα βιβλία”. Η εκπομπή θα μεταδοθεί αυτή την Τετάρτη 28 Φεβρουαρίου στις 6:00 το απόγευμα μέσα από τη συχνότητα του Ευρωπαϊκού Μαθητικού Ραδιοφώνου. https://europeanschoolradio.eu/el

Καλή ακρόαση!

Μια ημέρα στην αρχαία Ελλάδα!

Τα έργα μας…

Την Τετάρτη 21/2 η Δ’ τάξη επισκέφτηκε τον χώρο διοργάνωσης εκπ. δραστηριοτήτων “Δρω”,για να παρακολουθήσει το βιωματικό εκπαιδευτικό πρόγραμμα “Μια ημέρα στην αρχαία Ελλάδα”,στο πλαίσιο του μαθήματος της Ιστορίας.

Τα παιδιά με τα απαραίτητα εποπτικά υλικά και το μεταφορικό σενάριο εντάχθηκαν στον “Δήμο”,ως πολίτες της Αθήνας του 5ου π.Χ αιώνα.Αφού χωρίστηκαν σε ομάδες διάσημων αρχαίων Ελλήνων,έζησαν τη χρυσή αυτή εποχή με ομαδική δράση ,διασκέδαση και συνεργασία.Μελέτησαν μέσα από μεταμφιέσεις πώς ήταν η ενδυμασία ,η εκπαίδευση(γραφή και μουσική) και η αρχιτεκτονική.

Στη συνέχεια μεταφέρθηκαν στην Αγορά, όπου υποδυόμενα τους μετρονόμους, αγορανόμους, σιτοφύλακες και αργυραμοιβούς έκαναν συναλλαγές με μέτρα και σταθμά κι αισθάνθηκαν για λίγο έμποροι και μικροπωλητές!

Σειρά είχε η Πνύκα και ο ρόλος του πολίτη,όπου πήραν μέρος σε ομαδικά συμβούλια,αγόρευσαν φορώντας στεφάνι μυρτιάς στην Εκκλησία του Δήμου,ψήφισαν και αποφάσισαν για καίρια ζητήματα της πόλης,

Τέλος στον Κεραμεικό μέσα από βιωματική δράση κατανόησαν τη διαφορά μελανόμορφων – ερυθρόμορφων αγγείων κι ως ταλαντούχοι καλλιτέχνες φιλοτέχνησαν τα δικά τους έργα!

Με την ολοκλήρωση του προγράμματος οι μικροί αρχαίοι Αθηναίοι πήραν αναμνηστικό έπαινο για τη συμμετοχή τους!

Η γιορτή της αλφαβήτας!

Η αλφαβήτα είχε την τιμητική της σήμερα, αφού μάθαμε όλα τα γράμματά της! Μπράβο σας, πρωτάκια!
Παιχνίδια γλωσσικά , χορός , τραγούδι 🎶 , φαγητό, γλυκά και πολλά χαμόγελα μπήκαν στη σειρά και αλφαβητικά!
Κουλουράκια, κέικ, μπισκότα, πίτσες, ζαχαρωτά, χυμοί , γλυκά και τόσες ξεχωριστές λιχουδιές εμπνευσμένες από την αλφαβήτα μας!
Ευχαριστούμε θερμά όλους τους γονείς της Α τάξης για τις υπέροχες και ευφάνταστες δημιουργίες τους που έκαναν το πάρτι 🎉 μας καταπληκτικό!

Να Λόλα, να ένα τόπι

Την Πέμπτη 15/2/2024 οι μαθητές της Β’ τάξης επισκέφτηκαν τον χώρο του archaeolab στο πλαίσιο της ενότητας της Γλώσσας ” Μες στο μουσείο”.

Τα παιδιά γνώρισαν μέσω μιας προβολής τα είδη των μουσείων και τη δουλειά του αρχαιολόγου. Έμαθαν για τα αρχαία παιχνίδια, με τα οποία έπαιζαν στην αρχαιότητα και πώς εξελίχθηκαν στα σημερινά παιχνίδια. Τα παιδιά στην αρχαιότητα έπαιζαν με χούλα χουπ, με γιογιό, με αερόμπαλες φτιαγμένες από δέρμα ζώων , με σβούρες, με στεφάνια και ζάρια. Έπειτα κατασκεύασαν με πηλό τα δικά τους ζάρια, αλογάκια, αγγεία και σβούρες. Τέλος ζωγράφισαν και διακόσμησαν μια πλαγγόνα, δηλαδή μια αρχαία κούκλα.

Ευχαριστούμε πολύ την κυρία Αλεξάνδρα Φασούλη για το ενδιαφέρον εκπαιδευτικό πρόγραμμα που έφερε τα παιδιά πιο κοντά στην ιστορία μας.