Δίκτυο ”Συνδέσου και μείνε υγιής”

Η συμμετοχή των Α’, Β’, Γ’ , Δ2  και Ε’ τάξεων του σχολείου μας στο  Δίκτυο του Τμήματος Αγωγής υγείας της Πρωτοβάθμιας εκπαίδευσης Νομού Αχαΐας  σε συνεργασία με το Μουσείο Επιστημών και Τεχνολογίας του Πανεπιστημίου Πατρών και το Κέντρο Πρόληψης ‘’Καλλίπολις’’  με τίτλο ‘’Συνδέσου και μείνε υγιής ‘’ έδωσε την ευκαιρία στους μαθητές μας να διερευνήσουν την έννοια του διαδικτύου, να αναγνωρίσουν τους  κινδύνους και την αρνητική  επίδρασή του αλλά και τα πλεονεκτήματα και τα θετικά στοιχεία που μπορεί να προσφέρει στην καθημερινότητα και στην υγεία του ατόμου.

Η συνεργασία των παιδιών με τους συμμαθητές τους  και τους  εκπαιδευτικούς τους, η ανταλλαγή απόψεων και καλών πρακτικών, η συμμετοχή σε εκπαιδευτικά προγράμματα του ΜΕΤ, η επαφή με ειδικούς και επιστήμονες αλλά και η συμμετοχή των γονέων σε διαδικτυακές επιμορφωτικές συναντήσεις είχαν σαν αποτέλεσμα την καλλιέργεια κριτικής σκέψης στη χρήση των θετικών και στην αποφυγή των αρνητικών του διαδικτύου .

Εξίσου σημαντική ήταν η  συμμετοχή των μαθητών μας στην τελική εκδήλωση των εμπλεκόμενων σχολείων  του νομού Αχαΐας στο ΜΕΤ την Τετάρτη 29 Μαϊου με ψηφιακές και εικαστικές  δημιουργίες, θεατρικό δρώμενο και τραγούδι.

Επιπλέον δημιουργήθηκε ένας ψηφιακός πίνακαςpadlet με τις εργασίες και δράσεις τους όλη τη χρονιά . Πατήστε τον παρακάτω σύνδεσμο για να το δείτε.

https://padlet.com/panstella1982/49-n6834yxkdxa08p8c

Ευχαριστούμε θερμά τον διευθυντή μας Δ. Σακκούλη για την υποστήριξη.

Υπεύθυνες εκπαιδευτικοί : Ανθή Λιόντου, Στέλλα Παντελέου, Σοφία Κασόλα, Αλεξάνδρα Κατσαδούρου, Ιωάννα Λάππα, Γιώτα Μανωλάτου, Μαίρη Χιώτη, Έλενα Βάνη, Ανδριάνα Μαρσέλη, Έφη Κόγκου, Μαρία Κηλίφη , Γιώτα Πέτρου

Επίσκεψη στο εθνικό πάρκο Κοτυχίου-Στροφυλιάς

Με τους μαθητές της Β΄τάξης επισκεφτήκαμε το εθνικό πάρκο Κοτυχίου-Στροφυλιάς, ένας σημαντικός οικότοπος με μεγάλη φυσική ομορφιά και πλήθος ανθρώπινων δραστηριοτήτων. Πρώτη στάση μας, ήταν το κέντρο πληροφόρησης, όπου η δασολόγος μας ενημέρωσε για τη χλωρίδα και την πανίδα της προστατευόμενης περιοχής. Στη συνέχεια, περπατήσαμε μέσα στο εθνικό πάρκο. Εκεί φωτογραφίσαμε ζώα και φυτά. Είχαμε μια απρόσμενη συνάντηση με ένα μικρό χελωνάκι και θαυμάσαμε μεγάλους ιστούς αράχνης, οι οποίοι ενθουσίασαν τους μικρούς μας φίλους. Δεύτερη στάση, κάναμε στη λιμνοθάλασσα. Παρατηρήσαμε άγρια πουλιά με τηλεσκόπια. Τελευταία μας στάση, ήταν η παραλία με τους αμμόλοφους. Οι μαθητές ξεκουράστηκαν, έπαιξαν και μάζεψαν τα πρώτα κοχύλια της χρονιάς για τη συλλογή τους.

Περάσαμε υπέροχα!

European school radio

Mε χαρά σας πληροφορούμε ότι την Παρασκευή 17/5 ,και ώρα18:00 θα μεταδοθεί ζωντανά στη συχνότητα του European school radio η εκπομπή της Γ1 τάξης του σχολείου μας με τίτλο ” Οι Ολυμπιακοί Αγώνες… τότε και τώρα ” . Οι μαθητές , με αφορμή τη φετινή χρονιά που είναι ολυμπιακή χρονιά, μιλούν για την ιστορία και την εξέλιξη των Ολυμπιακών Αγώνων, ξεκινώντας από την Αρχαία Ελλάδα και φτάνοντας στους σύγχρονους Ολυμπιακούς Αγώνες. Σύνδεσμος: https://europeanschoolradio.eu/el πατώντας αναπαραγωγή ραδιοφώνου. Η εκπομπή θα επαναληφθεί στις 24/5 και ώρα 18:00.

Εκδρομή στην Αρχαία Ολυμπία

Οι Γ’ και Δ’ τάξη του σχολείου μας πραγματοποίησε τη Δευτέρα 13 Μαΐου εκπαιδευτική επίσκεψη στην Αρχαία Ολυμπία. Πρώτη στάση της επίσκεψής μας ήταν η Διεθνής Ολυμπιακή Ακαδημία, όπου οι μαθητές είχαν την ευκαιρία , μιας και η φετινή χρονιά είναι ολυμπιακή χρονιά, να μάθουν για τους σύγχρονους Ολυμπιακούς Αγώνες παρακολουθώντας βίντεο και κάνοντας ξενάγηση στο Μουσείο Ολυμπιακών Αγώνων. Περπατώντας οι μαθητές έφτασαν στον αρχαιολογικό χώρο και περιηγήθηκαν στους ιερούς ναούς των προγόνων μας , σε όλα τα κτίσματα και τους χώρους όπου κατά την αρχαιότητα οργανώνονταν οι Ολυμπιακοί Αγώνες. Ακολούθησε επίσκεψη στο αρχαιολογικό μουσείο όπου οι μαθητές θαύμασαν από κοντά τα αετώματα από τον ναό του Δία, τον Ερμή του Πραξιτέλη ,τη Νίκη του Παιωνίου και πολλά άλλα γλυπτά και ευρήματα. Γύρισαν γεμάτοι εμπειρίες και εικόνες.

Μικροί τροφοσυλλέκτες

Η Ιστορία…αλλιώς ,έξω από την αίθουσα


Πριν λίγες μέρες, οι μαθητές και οι μαθήτριες της Γ’ τάξης του σχολείου μας, έκαναν
ένα ταξίδι στον χρόνο…πολύ πίσω στην ιστορία….Ταξίδεψαν στην εποχή του λίθου,
τότε που κυριαρχούσε η πέτρα παντού στη ζωή των πρωτόγονων ανθρώπων.
Με αφορμή το μάθημα της Ιστορίας για την παλαιολιθική εποχή, αφού έμαθαν πώς
τρέφονταν τότε οι άνθρωποι και πώς επιβίωναν, πού και πώς ζούσαν ανάμεσα σε
δεινόσαυρους και άλλα εχθρικά ζώα, έγιναν μικροί ‘’τροφοσυλλέκτες’’.
Δουλεύοντας ομαδικά οι μαθητές στο χώρο του προαυλίου, συνοδευόμενοι από τις
δασκάλες τους, αφού έψαξαν , πέρασαν αρκετή ώρα συλλέγοντας σπόρους,
καρπούς, βολβούς και ρίζες στο χώμα και στα δέντρα. Ακόμη προσπάθησαν να
βρουν πέτρες που θα χρησίμευαν για εργαλεία όπως τότε..γι’ αυτό άλλωστε και η
εποχή ονομάστηκε εποχή της πέτρας ..του λίθου…Όλοι συμφώνησαν στο τέλος ότι
αυτό ήταν ένα αξέχαστο μάθημα.

Η αρχαιολογία του σύμπαντος

Ταξίδι στο διάστημα έκαναν σήμερα Πέμπτη 11/4 τα πρωτάκια μας. Συμμετείχαν στο εκπαιδευτικό πρόγραμμα ” Η αρχαιολογία του σύμπαντος” όπου γνώρισαν τα ουράνια σώματα που απαρτίζουν το ηλιακό μας σύστημα. Γνώρισαν τους πλανήτες και τον δικό μας 🌏, τον ήλιο ☀ και τα άλλα αστέρια ✨ αλλά έμαθαν και για τους κομήτες ☄ και τους μετεωρίτες, τις μαύρες τρύπες και το σύμπαν 🌌!

Έφτιαξαν υπέροχες κατασκευές με τη βοήθεια των υπεύθυνων εκπαιδευτικών του archaeolab patras και χάρηκαν τόσο με τις δημιουργίες τους!

Ευχαριστούμε θερμά την κυρία Αλεξάνδρα Φασούλη για τη φιλοξενία της στον χώρο.

Επίσκεψη στη Δημοτική Βιβλιοθήκη

“Το να ζεις μόνο δεν είναι αρκετό, είπε η πεταλούδα. Πρέπει να έχεις λιακάδα, ελευθερία και ένα μικρό λουλούδι” (Χανς Κρίστιαν Άντερσεν)

Στο πλαίσιο της παγκόσμιας μέρας παιδικού βιβλίου η Β΄τάξη επισκέφτηκε το Παράρτημα της Δημοτικής Βιβλιοθήκης Πατρών. Η συλλογή του ανέρχεται στα 15.000 αντίτυπα που καλύπτει όλα τα επιστημονικά πεδία. Εκεί τα παιδιά ξεναγήθηκαν από την υπεύθυνη, η οποία τους ενημέρωσε για τον τρόπο ταξινόμησης των βιβλίων και πώς μπορεί κάποιος να δανειστεί ένα βιβλίο. Στη συνέχεια κάθε παιδί διάλεξε ένα βιβλίο και το διάβασε στο αναγνωστήριο. Έπειτα έγραψαν μια βιβλιοπαρουσίαση και παρουσίασαν το βιβλίο τους στους συμμαθητές τους. Τα παιδιά σίγουρα θα ξαναεπισκεφτούν τη βιβλιοθήκη!

“Οι ιστορίες ταξιδεύουν πάνω στα σύννεφα, λαχταρώντας ν΄ακούσουν το χαρούμενο χτύπημα της καρδιάς σας.” ( Το μήνυμα για την παγκόσμια Ημέρα Παιδικού Βιβλίου 2024)

25η Μαρτίου 1821

Παρασκευή 22 Μαρτίου 2024

Πόσο όμορφες εικόνες δημιουργούνται όταν βρίσκονται τα πρωτάκια και τα εκτάκια μαζί, τραγουδούν και παρουσιάζουν τη γιορτή της 25ης Μαρτίου, τη διπλή γιορτή του Ευαγγελισμού της Θεοτόκου και της ελληνικής επανάστασης του 1821!
Οι μαθητές της Στ τάξης παρουσίασαν την εργασία τους για έναν ήρωα του 1821 και στη συνέχεια οι μαθητές της Α τάξης απήγγειλαν το ποίημα για τον ίδιο ήρωα.
Εξαιρετική συνεργασία! Μπράβο σε όλα τα παιδιά!

Μπάστακες…εν δράσει!

Πώς είναι να γνωρίζεις έναν μπάστακα;Θα ήθελε άραγε να γίνει φίλος με τα παιδιά;Aυτό θέλησαν να ανακαλύψουν οι μαθητές και οι μαθήτριες της Δ’ τάξης,όταν επισκέφτηκαν την Τρίτη 11 Μαρτίου,το “Oροπαίδιο”.

Εκεί μας υποδέχτηκαν με χαρά γνώριμα κι αγαπημένα πρόσωπα,για να ξεκινήσει η αποκριάτικη δράση μας!Μαζί με τη Σερπαντίνα και τον Μπάστακα,τον μεγάλο γίγαντα,τα παιδιά μέσα από το θεατρικό παιχνίδι ξεδίπλωσαν τη φαντασία τους και έπαιξαν δημιουργώντας ιστορίες.

Έμαθαν τα μυστικά του Μπάστακα,έγινε φίλος τους και μπήκαν για λίγο στη θέση του κάνοντας τις δικές τους καρναβαλικές αναπαραστάσεις.

Η επίσκεψή μας ολοκληρώθηκε με τι άλλο;Mα φυσικά με πολύ χορό και τραγούδι!

Καλό Καρναβάλι!