1ο βραβείο για τη Β΄ τάξη

Η Β΄ τάξη του σχολείου μας παρακολούθησε το πρόγραμμα του Αρχαιολογικού Μουσείου Πατρών <<Ωδή στον θεό Απόλλωνα>> και συμμετείχε σε διαγωνισμό κατασκευής αντιγράφων μουσικών οργάνων της αρχαιότητας, κερδίζοντας το 1ο βραβείο για την κατασκευή λύρας.

Εκτός από το βραβείο, δόθηκε επίσης στο σχολείο μας ως έπαθλο ένα αντίγραφο πρωτότυπου εκθέματος του μουσείου (πήλινο ειδώλιο περιστεριού) που εκτίθεται στην αίθουσα Ιδιωτικού Βίου του Αρχαιολογικού Μουσείου Πατρών, δημιουργία της κ. Ιωάννας Παπαβραμοπούλου, Συντηρήτριας της Εφορείας Αρχαιοτήτων Αχαϊας.

Συγχαρητήρια στους μικρούς μαθητές μας τόσο για την άψογη εμφάνιση και σωστή προετοιμασία τους κατά την επίσκεψή μας στο μουσείο, όσο και για την ομαδικότητα και τη συνεργασία τους κατά τη διάρκεια των κατασκευών.

Ευχαριστούμε θερμά το Αρχαιολογικό Μουσείο Πατρών για την τιμητική διάκριση και ιδιαιτέρως την κ. Λίλα Κουτσουμπελίτη, Αρχαιολόγο και υπεύθυνη της εκπαιδευτικής δράσης του μουσείου, η οποία με τα θαυμάσια προγράμματα που οργανώνει, φέρνει κάθε χρόνο τα παιδιά μας πιο κοντά στο μουσείο και τον πολιτισμό μας!


Η ΣΤ΄ πάει Γυμνάσιο

Στις 23/5 η ΣΤ΄ τάξη του σχολείου μας επισκέφθηκε το 13ο Γυμνάσιο, στα πλαίσια δράσης για την ομαλή μετάβαση των μαθητών-τριών μας από την Πρωτοβάθμια στη Δευτεροβάθμια Εκπαίδευση.
Εκεί μας υποδέχθηκε η Διευθύντρια κ. Ζωή Τσώνη, η οποία ξενάγησε τα παιδιά στους χώρους του Γυμνασίου και τους ενημέρωσε για τη λειτουργία του σχολείου.
Την ευχαριστούμε πολύ για τη θερμή υποδοχή και τη φιλοξενία στο σχολείο!
Καλή πρόοδο στους μαθητές μας!

Μάσκες… ένας κόσμος γεμάτος μυστήριο και φαντασία

Μία μάσκα είναι η κάλυψη του προσώπου ή και του σώματος με σκοπό την παρουσίαση κάτι διαφορετικού από το καθημερινό, ένα σημαντικό στοιχείο μεταμφίεσης.
Αντικείμενο λατρευτικό, ιερό, μαγικό αλλά και λειτουργικό, ένα είναι σίγουρο, ότι τη μάσκα τη συναντούμε παντού, από τη στιγμή που ο άνθρωπος έκανε την εμφάνισή του πάνω στη γη. Φτιαγμένη από διαφορετικά υλικά και με ποικίλες τεχνικές, αποτελούν έργα εκπληκτικής εκφραστικότητας και ομορφιάς. Κι ενώ πολλές κοινωνίες χρησιμοποιούν μάσκες, η μορφή, η χρήση και η σημασία τους δεν είναι παντού ίδιες. Άλλοτε είναι σύμβολο αξιώματος και δύναμης, άλλοτε παρίσταται σε τελετές και καρναβαλικές εκδηλώσεις κι άλλοτε σε θεατρικές παραστάσεις. Πάντα όμως αποτελεί μέσο έκφρασης και επικοινωνίας. Ένα μέσο κατανόησης άλλων πολιτισμών.
Υπάρχουν πολλοί τρόποι για να κατασκευάσει κανείς μία μάσκα. Εξάλλου η ουσία της μάσκας δεν βρίσκεται στην πιστή απεικόνιση μιας μορφής, αλλά στην παρουσίαση των χαρακτηριστικών με τρόπο απλό ή υπερβολικό, πάντα όμως πρωτότυπο, μοναδικό και προσωπικό. Το πάθος, ο ενθουσιασμός και η προσπάθεια που καταβάλει ο κάθε δημιουργός αρκούν για να δώσουν στο έργο μεγάλη αξία, αν όχι αντικειμενική, σίγουρα προσωπική.
Όπως κάθε χρόνο, έτσι και φέτος, στο σχολείο μας, με κέφι, ενθουσιασμό και πολλή φαντασία πειραματιστήκαμε, κατασκευάσαμε και διακοσμήσαμε τις μάσκες μας, ο καθένας με τον δικό του μοναδικό τρόπο. Και ποιος ξέρει; Ίσως αποτυπώσαμε ασυναίσθητα σε αυτές και κάτι από τον δικό μας εσωτερικό εαυτό!
ΚΑΛΕΣ ΑΠΟΚΡΙΕΣ!

Με μουσική και μύθους ταξιδεύω στην αρχαία Ελλάδα

Την Δευτέρα 20 Φεβρουαρίου 2023 οι μαθητές της B΄ τάξης του σχολείου μας
πραγματοποίησαν εκπαιδευτική επίσκεψη στο Αρχαιολογικό Μουσείο Πατρών, όπου συμμετείχαν στο πρόγραμμα του μουσείου “Ωδή στον Θεό Απόλλωνα”, με τη συνοδεία των εκπαιδευτικών τους κ. Βάσω Κοκολογιαννάκη και κ. Γιώτα Μανωλάτου.
Οι μικροί μαθητές μας μέσα από την ελληνική μυθολογία, τον Απόλλωνα, τον Ερµή και τον Πάνα, ταξίδεψαν στην αρχαία Ελλάδα, και γνώρισαν τις τρεις βασικές κατηγορίες των αρχαίων μουσικών οργάνων: τα έγχορδα, τα πνευστά και τα κρουστά.
Παρακολούθησαν και συμμετείχαν στην παρουσίαση του προγράμματος, έπαιξαν παιχνίδια με τον ήχο των μουσικών οργάνων, παρουσίασαν θεατρικό δρώμενο, περιηγήθηκαν σε αίθουσα του μουσείου με σχετικά εκθέματα και τέλος ζωγράφισαν τα μουσικά όργανα της αρχαιότητας.
Πριν την επίσκεψή μας στο μουσείο, οι μαθητές μας προετοιμάστηκαν, παρατήρησαν, συνεργάστηκαν, καλλιέργησαν τη φαντασία τους και δημιούργησαν μέσα από τα μαθήματα της Αισθητικής Αγωγής. Ο θεατρολόγος μας κ. Φίλιππος Μπάκας, βοήθησε τα παιδιά να ερμηνεύσουν το δρώμενο του μύθου της δημιουργίας της αρχαίας ελληνικής λύρας, που παρουσίασαν στο μουσείο. Η μουσικός μας κ. Έφη Κόγκου, γνώρισε στους μαθητές μας τα αρχαία μουσικά όργανα, τον τρόπο παραγωγής του ήχου τους, την αρμονία, τον ρυθμό της μουσικής τους και τον Σείκιλο, το αρχαιότερο γνωστό τραγούδι. Με την εικαστικό μας κ. Μαρία Κηλίφη, τα παιδιά ζωγράφισαν και κατασκεύασαν με φυσικά υλικά την άρπα, τη λύρα, την σύριγγα, τον διπλό αυλό, τα κρόταλα και το
τύμπανο, τα οποία και παρουσίασαν κατά την επίσκεψή τους στο μουσείο.
Στην επίσκεψή μας αυτή, ξεναγός και πολύτιμη βοηθός μας ήταν η αρχαιολόγος του
μουσείου κ. Λίλα Κουτσουμπελίτη, την οποία και ευχαριστούμε θερμά για την αποστολή εκπαιδευτικού υλικού και τη φιλοξενία στο χώρο του μουσείου!